Securitatea şcolilor din judeţ, la mila Providenţei

8 octombrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

Doar o parte dintre şcolile hunedorene beneficiază de sisteme de supraveghere video, în timp ce poliţiştii comunitari nu mai asigură serviciile de pază pentru unităţile de învăţământ. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean speră ca această problemă să se rezolve după promulgarea noii Legi a educaţiei.

Paznici puţini şi doar de noapte

Cei mai mulţi dintre elevii judeţului Hunedoara sunt supravegheaţi doar de profesorii care fac de serviciu prin rotaţie. În cele mai multe dintre şcoli, lipsesc sistemele de supraveghere video, iar poliţiştii comunitari efectuează doar servicii de patrulare, nu şi de pază, după restructurarea lor. Şi mai puţine sunt unităţile de învăţământ din judeţ care beneficiază de pază pe timp de noapte, aşa că şcolile pot cădea oricând pradă hoţilor. Situaţie cunoscută de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

„Există şcoli care au aceste sisteme digitale de supraveghere, dar sunt altele care nu au, pentru că asta ţine de fiecare consiliu local, ce sume alocă în acest sens. În judeţul Hunedoara, avem 40 de paznici bugetaţi de la consiliile locale, dar numai pe timp de noapte, şi sunt total insuficienţi. Pe timpul zilei, sunt aceste supravegheri video, acolo unde există, iar în rest, profesorii de serviciu. Până acum, Poliţia Comunitară putea să asigure securitatea în şcoli, dar începând cu 1 septembrie, nu mai face decât un serviciu de patrulare. Inventariază ce probleme sunt la unitatea şcolară şi apoi merg mai departe la o altă şcolă”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general al IŞJ Hunedoara.

Speranţe în noua Lege a educaţiei

În unele şcoli, părinţii au luat frâiele în mâini şi au angajat din surse extrabugetare paznici privaţi, dar aceste situaţii fericite se pot număra pe degete. Aşa că, pentru creşterea gradului de securitate în şcoli, reprezentanţii IŞJ îşi pun speranţele în noua Lege a educaţiei. „Până la urmă, cred că noua Lege a educaţiei va rezolva şi această problemă, dacă va fi promulgată”, a mai spus Lăutaru.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Sport week-end

Handbal / Liga Naţională, etapa a V-a, duminică, 10 octombrie, ora 18.00, Sala Sporturilor Deva: Cetate Devatrans- Tomis Constanţa. Fotbal...

I-a certat pe pompierii care vroiau să stingă incendiul

Un devean, în vârstă de 55 de ani, s-a luat ieri la harţă cu pompierii, care fuseseră alertaţi că baraca...

Rudele unui criminal îi cer daune de 110.000 de lei

Un bătrânel de aproape 80 de ani a fost prezentat ieri instanţei Tribunalului Hunedoara, la primul termen de judecată al...

Închide