ComunitateFlash

Seceta îi aduce în faliment pe agricultorii hunedoreni

Sorina Popa

Seceta din ultima perioadă afectează extrem de serios agricultorii din întreaga ţară, dar şi pe cei din judeţul nostru. Potrivit şefului de la Direcţia pentru Agricultură, Ioan Ştefan, în judeţ, sunt 19.000 de hectare cultivate cu porumb, iar acestea sunt în pericol de a fi distruse, din cauza lipsei de apă.

Mai puţin porumb cu 40 la sută
„Până acum, evoluţia culturii de porumb a fost extrem de bună, dar acum, cu seceta asta, lucrurile s-au schimbat complet. Nevoia de apă a culturii, care se află în influorescenţă, este acum foarte mare. Este un moment critic pentru agricultură. Estimăm că pierderile la porumb vor fi de 40 la sută, iar dacă va ploua în zilele următoare, ele pot fi diminuate. Apoi, sunt 7.500 de hectare cultivate cu cartofi, în judeţ. Şi în acest caz avem un grad de calamitate, puţin mai mic ca la porumb. Sunt şi 4.000 de hectare de legume, jumătate din ele fiind cultivate în câmp, adică nu pot fi udate cu ustensile rudimentare. O să se înregistreze şi aici o scădere a producţiei. Şi la furaje sunt probleme. Păşunile suferă şi ele de lipsa de apă, deoarece nu se pot regenera. Producţia agricolă va fi semnificativ mai mică decât anul trecut. Dacă legea care se referă la acordarea de despăgubiri pentru suprafeţele distruse de calamităţi va intra în vigoare, atunci vor putea fi depuse cereri la Direcţia pentru Agricultură. Vom vedea dacă guvernul va lua în calcul această măsură”, a declarat directorul Ioan Ştefan.

„Nu este apă la 30 centimetri în pământ”
Inginerul agronom Dorina Urs, unul dintre proprietarii de ferme din Deva, susţine că „în lunca Mureşului, lucerna se usucă, din cauză că nu a plouat de mult timp. Producţia la lucernă va scădea cu 50 la sută. La porumb, se pierd, din cauza secetei, aproximativ patru tone de boabe la hectar. La lucernă, din patru coase, recoltăm doar două coase. Nu există apă la 30 de centimetri în pământ. Pierdem pe zi milioane de lei, riscăm chiar să nu ne scoatem banii utilizaţi”.
La nivel naţional, estimările spun că producţia de grâu va fi cu 20-30 la sută sub nivelul de anul trecut. Dacă seceta va mai continua 5-10 zile, pierderile ar putea fi şi mai mari. Agricultura a generat aproape o treime din avansul economic de 2,5 la sută consemnat de produsul intern brut al României în 2011. Situaţia s-ar putea schimba la 180 de grade în acest an. Producţia de cereale ar putea scădea cu 7,2 la sută faţă de anul trecut, la aproximativ 18 milioane de tone, arată estimările organizaţiei europene Coceral.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura