Fara bascalie

Seara de vineri, când se renumărau voturile…

Una dintre expresiile des auzite în ultima vreme, referitoare la alegeri, a fost: „…există viaţă şi dincolo de 6 decembrie!”. Da, există.
Vineri a fost un asemenea moment, cel puţin pentru mine. Intrat în noianul ăsta de polemici politice, argumente pro şi contra, ameninţări şi înjurături, oameni politicoşi şi prieteni necunoscuţi, parcă am uitat de luna decembrie şi sărbătorile de iarnă. Dar ele vin peste noi, indiferent că vrem sau nu, şi bine fac!
Biserica greco-catolică Immaculata din Deva a fost gazda primului concert de colinde din această iarnă fără zăpadă (cel puţin până acum). Soţii Mariana şi Gelu Onţanu-Crăciun, profesori de muzică la Liceul de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă”, secondaţi şi de alţi colegi, au pus în operă un concert de colinde complex, două coruri şi o orchestră, să-i spunem de cameră, ce timp de aproape trei ore au delectat publicul numeros cu colinde şi piese religioase din repertoriul românesc şi internaţional. Corurile „Lira” al claselor V-VIII şi „Orfeu” al claselor IX-XII au reuşit la final să ridice asistenţa în picioare, nu doar pentru a aplauda, ci şi pentru a cânta toţi „O, ce veste minunată!”.
În spatele celor trei ore de concert se ascunde, cu siguranţă, multă muncă. Poate veţi reuşi să urmăriţi la Deva TV înregistrarea, vă veţi da seama, chiar fără să fiţi specialişti, de complexitatea interpretărilor şi de premiera înregistrată prin participarea unei orchestre formate din profesori şi elevi ai liceului, la care şi-au adus contribuţia şi profesori din Hunedoara, ca o dovadă că arta nu ar trebui să fie limitată de orgolii şi apartenenţe. Preotul Radu Trifon a fost solist vocal în cadrul a două piese religioase, iar duetul format din Alexandru Lazăr la pian şi Răzvan Anemţoaie la vioară au interpretat variaţiuni pe tema unei colinde celebre, „Joy tot the World”.
Îmi place să cred că atmosfera sărbătorilor de iarnă, începută în această manieră, pe care aş numi-o strălucită, va continua să ne absoarbă pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul lunii. Indiferent cât de greu se anunţă anul viitor, indiferent ce va fi, oamenii au nevoie de o perioadă în care totul pare să fie bine. Cum spunea un filosof contemporan, de un sistem de iluzii, fie el şi de scurtă durată.
Următorul concert de colinde la biserica Immaculata va fi, din câte ştiu, în 21 decembrie, când va cânta corala „Sargeţia”.
Eu vă doresc în avanpremieră o lună decembrie cu multe colinde, în care să mai reuşim să fim şi destinşi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura