ActualitateFlash

Se întâmplă și lucruri bune. Avem un record de adopții de copii

Adriana Năstase

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că în 2021 au fost adoptați cei mai mulți copii din ultimii 20 de ani. În total, 1.653 de copii și-au găsit familiile-pereche. „Familiile din România continuă să adopte într-un număr record”, a spus demnitarul.

Optimism
„În primele trei luni ale anului, au fost adop­tați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem aproape 6.000 de copii adoptabili și încurajez pe oricine să adopte dacă nu poate deveni părinte altfel. În 2021, am înregistrat un record absolut în materie de adopții. Un număr de 1653 de copii și-au găsit familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani. O reușită extraordinară da­torată, în primul rând, dedicației și profesio­nalismului colegilor de la Autoritatea Națio­nală pentru Protecția Copilului și Adopție. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimiști”, a transmis pe Facebook, Gabriela Firea.

Monitorizați timp de 2 ani
La noi în județ, situația este următoarea, susține Geanina Ianc, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara: „La finalul anului 2021, erau 43 de persoane sau familii care aveau atestat pentru adop­ție, atestat valabil pentru 5 ani. Aveam 102 copii în procedură de adopție, adică cu sentință definitivă că sunt apți de adopție. La finele anului trecut, 20 de copii au fost dați spre adopție și se aflau în perioada de monitorizare și alți 30 de copii fuseseră adop­tați definitiv. Totodată, 67 de familii erau monitorizate după procedură, timpul dedicat acestei etape fiind de doi ani. „Într-a­devăr, 2021 a fost un adevărat boom al adopțiilor și în județul nostru”.