Se face au ba reorganizarea? Asta-i întrebarea!

14 iunie 2011 | 7 Comentarii | Publicat in: Editorial

Nu mai aveam de gând să abordez subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, decât, eventual, când propunerea preşedintelui Băsescu devenea proiect de lege şi era introdus în parlament. Am revenit cu acest subiect, văzând în cele trei zile libere de care am beneficiat şi noi la finalul săptămânii trecute – îndeosebi pe cele două televiziuni ale opoziţiei, ca să nu le spunem antibăsesciene şi antipedeliste – cât de puternic este combătută ideea reorganizării în varianta Băsescu. Extrapolând, am zice că situaţia ne aminteşte de zicala cu nebunul care aruncă o piatră în baltă şi deştepţii care se dau de ceasul morţii s-o aducă la suprafaţă. Numai că Traian Băsescu nu-i nebun şi nici cei care-l combat nu se dovedesc a fi prea deştepţi.
Apropo, însă, de prestaţia celor de la televiziunile amintite. Sunt întru totul de acord că presa, care are rolul de câine de pază al societăţii, trebuie să stea cu ochii pe cei aflaţi la putere, să-i tragă de urechi de fiecare dată când aceştia o iau razna. Există însă nişte reguli clare, care ţin de deontologia profesiei, pe care orice jurnalist, fie că este din presa scrisă, fie că este moderator sau prezentator de ştiri la televiziune, trebuie să le respecte. Or, ce fac acum fătucile acelea care apar în rol de moderatoare pe la televiziunile în cauză, numai profesionalism nu se numeşte. Cât despre deontologie, ce să mai vorbim! Când le vezi cum ţipă la invitaţii care încearcă să le contrazică opiniile, cum le bagă pumnul în gură, nelăsându-i să se exprime până la capăt, cum o ţin maţu-gaia cu câte un subiect pe care se vede de la o poştă că nu-l stăpânesc, te saturi şi schimbi canalul. Deci, s-ar putea întâmpla ca efectul să fie invers asupra omului neimplicat politic celui scontat de televiziunile respective.
Dar, să revenim la întrebarea din titlu: se face sau nu se va face reorganizarea administrativă? Şi dacă se va face, în ce variantă, cea băsesciană, cea uselistă sau cea udemeristă? Varianta propusă de preşedinte şi susţinută de premier are drept argumente reducerea drastică a birocraţiei şi economii substanţiale la bugetul ţării, absorbţia unor însemnate fonduri europene şi aducerea deciziei administrative mai aproape de cetăţean. Varianta propusă de USL – tot opt regiuni, dar judeţele să rămână în cadrul acestora, este asemănătoare cu varianta UDMR, numai că maghiarii vor 16 regiuni. Argumentelor useliştilor şi udemeriştilor – cum că aşa este bine în această etapă, că aşa este organizarea administrativă şi în Franţa sau Italia – le-a contrapus premierul Boc argumentul ştampilei în plus, adică al creşterii şi mai puternice a birocraţiei, prin crearea acestor suprastructuri administrative.
Aşadar, am putea spune că bătălia este pe viaţă şi pe moarte. Pe lângă opoziţia USL şi UDMR, varianta băsesciană a reorganizării administrative are oponenţi chiar şi în interiorul PDL. Va reuşi preşedintele, în atare condiţii, să-şi ducă planul la îndeplinire? Vom trăi şi vom vedea. Cât priveşte poporul, la care fac acum referire cei din opoziţie, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii, şi populaţia este împărţită. Nu în două, ci în trei categorii: cei care vor reorganizarea în varianta propusă de preşedintele Băsescu şi premierul Boc, cei care o contestă şi cei cărora puţin le pasă de aceste lucruri, deoarece ei oricum n-au nimic de pierdut şi nici de câştigat. Şi înclin să cred că cei mai mulţi dintre români se află în această a treia categorie.

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tavi I spune:

  La ora actuala, eu deja incep sa ma conving de faptul ca presedintele nu a avut nici un plan in acest sens.A aruncat insa “pisica”, pentru ca i-o luau USL-istii inainte cu varianta lor!!!
  Deci concluzia ar fi la ora actuala,ca reorganizarea trebuie si va fi facuta.Cite judete ramin , variaza intre 8 si 16. Probabil va fi o cifra pe undeva la mijloc si asta numai de dragul de a nu da cistig de cauza vreunui partid politic.
  Ca si in jurul afacerilor cu statul si consiliilor locale si aici “se va da la pace”, dupa principiul “banii n-are miros”!!!

 2. ioana spune:

  Regionalizarea este inceputa demult!!!Reorganizarea teritoriala este mai greu de realizat dar va urma dupa ce toate institutiile isi vor creea structuri regionale.Mai sunt citeva si apoi urmeaza impartirea teritoriului care depinde mult interesele financiare!!!!

 3. andrei spune:

  Regionaliazarea se va face degeaba daca nu se doreste si o descentralizare a acestora

 4. i spune:

  Nea Lepi, ce mai faci? Mai scrie si matale ceva, sa nu uiti!

 5. reorganizatu spune:

  ..Lepădătură, tu vorbeşti !!! poţi să mergi dracului cu Băse al tău cu tot!!!… eşti deontolog al dracului!!!..tu nu te vezi că eşti părtinitor,îi vezi doar pe alţii !!!… tu te uiţi la tv naţională OTV, la tatătu Băse, dar văd că ai văzut fătucile de la antene şi ti-e ciudă!!! …..la şcoala pe care pretinzi că o ai eşti penibil!!!…dacă ai noroc să câştige USL-ul ai încurcat-o,dacă nu, mai poţi să aberezi !!! …nu spui nimic de 300 de parlamentari,de anticorupţie,de alte promisiuni cu care a minţit Băse poporul!!!…singurul lucru ce l-au făcut este ,,că au făcut ceea ce trebuie ;; ,dar pentru ei nu pentru noi!!!!

 6. linda spune:

  Eu cred ca problema regionalizarii nu este tratata cum se cuvine de semnatarul aricolului. Se pare ca ati devenit si dumneavoastra o trambita a celor de la putere cu scopul de testa reactia noastra(a celor ce inca va mai citim ziarul).Nu ma mir foarte mult pentru ca nu ar fi prima data cand va suciti ca sa va mearga bine.
  Ca sa deveniti credibil ar trebui sa prezentati o analiza documentata despre avantajele sau dezavantajele regionalizarii, dar nu cred ca o s-o faceti pentru ca nu aveti competenta necesara si nici interesul sa va puneti rau cu cei care va finanteaza.
  E mai usor sa raspanditi aprecieri incorecte despre unii si laudative despre cei care achita facturi pentru ziar.

 7. mircea attila spune:

  de ce de la preloarea mandatului nenea primaru nu afacut nimic pt noi cetateni care lam votat si se pare ca in cepe marea batalie pt ciolan si fac cate ce va ex. se asfalteaza in fata la primaru Munteanu A. pai de cand este primar nimic nu afacut dar nici vicele Balan ovidiu ce afacut nimic se pare ca noul bloc de anele se va da chiar de campanie sa se laude primaru cu ce afacut de cand este in fuctie edil sef cu stima pt voi mesageru si colectivului MIRCEA ATTILA

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Sancţiuni drastice

Jucătorul echipei Minerul Uricani, Andrei Filipescu, a fost suspendat trei etape şi amendat cu suma de 100 de lei, pentru...

Consilierul Borbeanu face legea în bloc

Sandu Borbeanu (foto), consilier local al municipiului Deva, a ajuns oaia neagră a blocului în care locuieşte, deoarece din cauza...

Elevii de gimnaziu se înscriu la Evaluarea Naţională

Absolvenţii clasei a VIII-a pot de ieri şi până joi să se înscrie pentru Evaluarea Naţională. În judeţ, peste 5.000...

Închide