Scrisoare deschisă pentru încetarea discriminării celor 1000 de copii din Deva care nu au acces la educaţie din cauza sistării încălzirii în oraş

Domnului Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei

Domnule Ministru,
În ultima perioadă, aţi vorbit apăsat despre faptul că şcolile au obligaţia de a asigura accesul la educaţie şi aţi promovat des­fă­şurarea orelor în format fizic pentru clasele terminale chiar şi în localităţile aflate în sce­nariul roşu din perspectiva incidenţei ca­zurilor de Covid-19.
Nici principiile la care faceţi referire, şi nici normele legale nu se aplică însă în Mu­ni­cipiul Deva, unde s-a luat decizia ca 11 uni­tăţi de învăţământ cu peste 1000 de copii, elevi şi preşcolari, să desfăşoare, începând de astăzi (luni, 8 martie – n.r.), activităţi di­dac­tice în sistem online. Iar acest lucru nu se întâmplă din cauza evoluţiei pandemiei, ci din cauza întreruperii activităţii Termo­cen­tralei Mintia, care asigura încălzirea Devei şi, implicit, a şcolilor din localitate.
Dacă unui singur copil i se interzice accesul la o educaţie care să îi permită dezvoltarea, în con­diţii nediscriminatorii, a aptitudinilor şi per­so­nalităţii sale, statul îşi pierde menirea şi esenţa. Ce stat este acela care discri­mi­nează, din perspectiva educaţiei, peste 1000 de copii?
Aşa cum aţi ştiut să vă impuneţi punctele de vedere, în beneficiul educaţiei, în faţa mi­nis­trului Sănătăţii, şi vă felicit pentru acest lu­cru, tot aşa aştept să îl determinaţi pe mi­nistrul Energiei să identifice, în regim de ur­genţă, soluţii pentru reluarea activităţii Ter­mocentralei Mintia (parte a Complexului Energetic Hunedoara) în vederea încălzirii şcolilor.
Copiii din Deva nu au nicio vină pentru re­zul­tatele economice ale Complexului Ener­getic Hunedoara sau pentru lipsa de per­for­manţă a directorilor numiţi politic vreme de 30 de ani. Guvernul le-a plătit minerilor sala­riile restante, şi bine a făcut, dar copiilor din Deva cine le va da educaţia furată înapoi?
După ce au stat aproape 11 luni acasă din cauza pandemiei de COVID-19, copiii din Deva stau astăzi acasă tot din cauza unei boli care a răvăşit societatea românească în ulti­mele decenii, având ca simptome corupţia, impostura şi lipsa de patriotism.
Vă întreb, de asemenea, domnule ministru, cum putem să le vorbim despre Green Deal şi despre încălzirea globală unor copii care stau în apartamente cu calorifere îngheţate şi nu pot să meargă la şcoală din cauza sistării agentului termic?
Dacă sunteţi un ministru implicat şi echi­dis­tant, ar fi corect să îi aduceţi la masa dis­cu­ţiilor pe colegii dumneavoastră din Gu­vernul Cîţu şi să identificaţi soluţii pentru ca cei 1000 de copii din Deva să revină fizic în şcolile încălzite, în condiţii care să nu le pună în pericol sănătatea.

Anamaria Gavrilă, deputat AUR, Circumscripţia electorală 22 Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare