SCRISOARE DESCHISĂ

31 august 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Redacţia Hunedoara Liberă mi-a adresat, ieri, o scrisoare deschisă la care consider că este elegant să răspund. Nu sunt adeptul dreptului la replică, pentru că acesta se transformă, adesea, în vorbe aruncate de o parte şi de cealaltă, fără ca vreunul dintre cei ce se acuză să audă ce spune celălalt.
Aşadar, acesta nu este un drept la replică. Este un răspuns. Pentru că eu cred în comunicare. Ea aduce soluţii, iar eu sunt deschis situaţiilor care aduc soluţii.
Aşadar, în materialul publicat pe 30 august de Hunedoara Liberă, mi se reproşa faptul că am lăudat investiţiile PNDL 2, dar că am făcut asta foarte târziu, întrucât lista investiţiilor ar fi trebuit trimisă în februarie.
În luna februarie, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, abia se publica în Monitorul Oficial ordinul nr. 209/2017 privind normele metodologice pentru etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2).
În consecinţă, lista obiectivelor nu a fost depusă foarte târziu, aşa cum se arată în articolul publicat de Hunedoara Liberă, ci într-o ordine firească şi în momentul în care Ministerul Dezvoltării a anunţat că solicitările pot fi trimise.
Or, în februarie, abia au fost aprobate normele, deci nu vorbim de termenul de depunere a proiectelor. Mai mult, dacă solicitările ar fi ajuns după încheierea acestei etape, sau foarte târziu, cum se precizează în articolul menţionat, nu am mai fi vorbit despre proiecte aprobate pe PNDL 2 în judeţul Hunedoara.
Revenind la scrisoarea pe care Hunedoara Liberă mi-a adresat-o, se relatează în felul următor: „De atunci (respectiv de la comunicatul de presă al Organizaţiei Judeţene a PSD) a mai trecut o lună şi nu s-a semnat niciun contract de finanţare în cadrul PNDL 2…”.
Aşa cum am precizat şi în comunicatul de presă la care intuiesc că se face referire – „din momentul acesta (respectiv – în care proiectele au fost selectate) revine primarilor fiecărei localităţi responsabilitatea de a întocmi ori completa documentaţia legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Practic, nu eu trimit documentele pentru proiectele aprobate, ci primarii.”
Mai mult, chiar Hunedoara Liberă a publicat, pe 10 august, următorul articol – http://hunedoaralibera.ro/hunedoara-se-pregatesc-contractele-pentru-proiectele-finantate-prin-pndl-2/.
Din câte reiese chiar din articolul publicat pe site-ul Hunedoara Liberă, citez: „primele contracte ar putea fi semnate în cel mult două săptămâni. Potrivit primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, primele contracte care vor fi semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se referă la proiectele de infrastructură rutieră.”
În consecinţă, aşa cum putem citi chiar pe site-ul Hunedoara Liberă, semnarea proiectelor nu o fac eu, ci primarii.
De altfel, perioada până la care trebuie trimise documentele spre finanţare este octombrie 2017. Deci, primarii sunt încă în grafic şi sunt convins că fiecare dintre ei va face efortul necesar în acest sens.
Cât priveşte întrebările redacţiei legate de lipsa banilor necesari pentru investiţii, de eventualele licitaţii şi contestaţii care ar putea bloca lucrările, ar fi uşor să vă răspund că cele enumerate mai sus nu sunt în aria mea de răspundere directă. Ştiu, în România ne pricepem toţi la toate, dar nu este cazul.
Aveţi dreptate, iarna nu-i ca vara, dar să nu uităm că vorbim de un program de finanţare care se derulează pe trei ani, vorbim de PNDL 2 – 2017-2020. Aşadar, cu contestaţii, fără contestaţii, primarii ar trebui să se încadreze în programul care se va fi încheiat abia în 2020.
Cât priveşte reproşurile cum că nu ar fi bani pentru investiţii, sunt convins de faptul că nu trebuie să le spun unor profesionişti ca ziariştii site-ului Hunedoara Liberă despre Legea 544/2001, prin care pot solicita orice informaţie de la Ministerul Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, sau de ce nu, de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. La fel, aceleaşi informaţii pot fi obţinute foarte simplu şi de la Compania Naţională de Investiţii.
Da, PSD a venit la guvernare în urma unui program foarte bun pe care românii l-au votat. Este perfect adevărat că partidul decontează, la final, deciziile Guvernului, şi nu invers. Până în acest moment suntem în grafic cu măsurile pe care le-am promis. Mai sunt trei ani. La finalul lor, PSD va deconta rezultatele acestei guvernări, pentru că da, sunt partide care au fost sancţionate de electorat pentru nerealizarea programului de guvernare. Până la finalul mandatului şi la ora decontului, nu ne rămâne decât să ne facem treaba cum ştim mai bine şi mai responsabil.
Un parlamentar nu poate face lobby pentru judeţul lui, un parlamentar poate media discuţii între autorităţi locale, centrale. Eu şi colegii mei ne-am implicat adesea în astfel de acţiuni şi mulţi miniştri au ajuns în Hunedoara pentru discuţii. La unele probleme s-au găsit soluţii, la altele nu. Am însă convingerea că numai prin comunicare găsim răspunsuri.

Mulţumesc pentru scrisoarea deschisă! Pentru că sunt adeptul identificării de soluţii, chiar mi-aţi dat o idee pe care o să o discut cu colegii mei, dar şi cu primarii – întâlniri şi cu oamenii de afaceri din judeţ, o mediere, dacă doriţi, între autorităţile locale şi cei care investesc în Hunedoara, la care veţi fi, de asemenea invitaţi, alături de toţi colegii dvs. din presa locală.

Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Psd spune:

    Fimiar scârbă de voi. Cat o sa mai mintiti oamenii? Cat o sa mai jefuiți tara asta? Va veni si vremea sa dati socoteala! Nu uitați că există un Dumnezeu! Nu va bazati ca scapati numai de evaluarea alegătorilor, va venii vremea când când voi si copii si ginerii tai vor trebui să dea socoteală de unde aveti atâta bănet su cum/ sub ce influența iati câștigat. A ajuns un Tractorist/Zugrav sa ne dea lecții de moralitate si de politică. Când se vor trezii românii _o sa începeți să plătiți

  2. Niculitza Faraonu spune:

    Lasati sefu, nui bagati in seama. Le este ciuda pe matale ca ai fost mai bun ca ei. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ne ajutasi cu posturile de sefi, ne mutasi din fundul pamantului in capitala judetului.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Locuinţe sociale pentru 72 de familii din Deva

Cele două blocuri de locuinţe sociale din Cartierul Grigorescu din Deva vor fi date în folosinţă în maximum două luni,...

Ultima ediţie a Marşului lui Avram Iancu

Scriitorul Laurian Stănchescu (foto în dreapta) a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în acest an va organiza ultima...

Şirineasa dă primul test al valorii

Gruparea ce îşi are sediul la Petroşani va juca prima partidă cu adevărat dificilă a sezonului, urmând să întâlnească în...

Închide