Schiori salvaţi în urma unei misiuni contracronometru

24 ianuarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

Doi tineri din Valea Jiului, pasionaţi ai schiului de tură, s-au rătăcit în miezul nopţii în Masivul Vâlcan, iar pentru salvarea lor a fost derulată o operaţiune contracronometru, extrem de riscantă, pe timp de noapte.

Cei doi schiori au vrut să parcurgă distanţa dintre staţiunile Straja şi Pasul Vâlcan pe culmea muntelui, dar au fost prinşi de întuneric şi ceaţa densă care s-a lăsat în munte. ”Cei doi tineri plecaseră în cursul zilei de 22 ianuarie 2017, din Staţiunea Straja cu schiurile de tură pe traseele din Munţii Vâlcan. În jurul orei 00.40, cei doi au solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112, pentru că s-au rătăcit, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă densă şi temperaturi scăzute), precum şi a întunericului. În căutarea tinerilor au pornit patru jandarmi montani şi doi salvamontişti. De asemenea, un alt echipaj s-a deplasat într-o  zonă în care era posibil să coboare persoanele căutate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, Nicolae Răducu.
Norocul celor doi tineri a fost că în zona în care se aflau exista semnal telefonic şi au putut ţine legătura cu salvatorii. ”În jurul orei 04.00, echipa mixtă de căutare a identificat în întuneric lumina de la lanterna celor căutaţi, într-o zonă împădurită, abruptă şi greu accesibilă, între Valea Brăiţei şi Negrele Mici. La ora 06.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au ajuns la cei doi tineri. Aceştia erau uzi, epuizaţi şi deshidrataţi. Cei doi tineri, cu vârste de 28 şi respectiv 36 ani, domiciliaţi în oraşul Uricani, au fost preluaţi de un echipaj al Ambulanţei, în jurul orei 07.50 şi duşi la spitalul din Lupeni, pentru investigaţii suplimentare, deoarece erau epuizaţi”, a mai declarat sursa citată.
Acţiunea de căutare s-a desfăşurat pe timp de noapte şi a durat peste şase ore.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sentinţă în dosarul liderului grupării „Brigada morţii”

Judecata în dosarul cuplului de criminali supranumiţi „Bonnie şi Clyde ai Estului” a ajuns la final. Tribunalul Hunedoara a stabilit...

Aplicaţia săptămânii: Quick Math Jr.

Quick Math Jr. este o aplicaţie gândită pentru copiii mici, cu vârste între trei şi şapte ani.

Rătăciţi de GPS, salvaţi de pompierii din Petroşani

Patru tineri au avut nevoie de intervenţia pompierilor militari din Valea Jiului după ce au ajuns într-o zonă sălbatică a...

Închide