Schimb de experienţă în Polonia pentru fermieri şi agricultori din Crişcior

19 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Magdalena Şerban

Preţ de două zile, la iniţiativa primarului Ovidiu Furdui şi a profesorului conferenţiar de la Facultatea de Agronomie din Cluj-Napoca – Avram Fitiu, un grup format din 52 de fermieri, agricultori şi consilieri locali ai comunei Crişcior, respectiv cadre didactice ale Liceului Tehnologic „Crişan“ din localitate, a participat la un schimb de experienţă ce s-a desfăşurat în satul Koniakow (Polonia). De mare sprijin au fost vlahii polonezi, care au origini române.

S-a urmărit lărgirea orizontului de cunoaştere, aflarea de noi idei de la omologii polonezi, exemple şi modele de succes din domeniul de activitate abordat, iniţierea unor discuţii despre dificultăţi comune şi soluţii practice, totul pentru dezvoltarea turismului autohton şi promovarea tradiţiilor. Potrivit participanţilor, printre acţiunile dedicate demersului a fost vizitarea fermei pedagogice administrată de familia Mariei Kohut, care în ultimii 15 ani, pe lângă oierit, s-a impus pe piaţa turistică ajungând la un număr de 70.000 de turişti anual, dintre care 12.000 de elevi care au deprins procedeele de prelucrare a laptelui şi a lânii de oaie. În egală măsură, delegaţia din Crişcior a putut constata că nu materia brută este cea care lipseşte în Ţara Zarandului, ci produsul finit însoţit de o istorioară pentru a dezvolta turismul educaţional şi turismul creativ.
La fel de impresionantă a rămas şi sărbătoarea „Urcatul oilor la munte’’, eveniment binecuvântat printr-o slujbă religioasă oficiată la Biserica Catolică din Koniakow, acolo unde s-au adunat familii de ciobani şi cetăţeni ai locului, dar şi din împrejurimi. A existat o singură regulă de suflet, şi anume aceea că toţi au purtat straie populare specifice zonei. „Am discutat ca în următoarea perioadă să contribuim cu toţii şi să înfiinţăm, cu ajutorul administraţiei publice locale, o asociaţie care să reprezinte interesele comune ale membrilor şi să faciliteze dezvoltarea sectorului turistic şi agricol zonal. Ce pot să vă spun, sub formă de concluzie, este că în cadrul vizitei am observat o serie de similitudini. Spre exemplu, în Koniakow, dar şi în celelalte sate de pe culmile munţilor, încă se mai foloseşte, zilnic, tulnicul, similar obiceiurilor pastorale româneşti, pentru a anunţa sfârşitul unei zile lungi şi istovitoare de muncă, obicei care atrage atât vizual cât şi acustic toti turiştii aflaţi în acel areal. Consider că avem atuurile necesare şi bogăţia pământului, date de Dumnezeu, însă în momentul de faţă ne lipseşte iniţiativa comună. Trebuie să fim conştienţi că tragem într-o singură direcţie şi la aceeaşi căruţă. Când o comunitate este unită, lasă în urma ei o poveste care se vrea cunoscută. De asemenea, când ajungi să ai ce să promovezi, trebuie să-ţi construieşti propriul marketing, să-ţi sporeşti conexiunile mai cu seamă pe plan internaţional şi să te dezvolţi continuu. În urma schimbului de experienţă am putut vedea care sunt avantajele şi beneficiile de care se bucură fermierii uniţi într-o asociaţie”, a precizat Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă invită să parcurgeţi volumul Fiica negustorului de mătase, de Dinah Jefferies, apărut la...

Hoţ din Petroşani, prins în Alba Iulia

Un bărbat din Petroşani, condamnat pentru mai multe furturi, a fost prins în Alba Iulia în urma unei acţiuni a...

Găsiţi vinovaţi de tâlhărie calificată

Tâlharii din Lupeni care au intrat peste un localnic în casă, i-au pus cuţitul la gât, l-au bătut şi apoi...

Închide