ActualitateFlash

Scandalul titlurilor de luptător în Revoluție nu s-a terminat. Dr. Ioan Petrui: Incompetenții de la Secretariatul de Stat trebuie să plătească!

Sorina Popa

Președintele Klaus Iohannis a retras luni 18 titluri de „Luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant”, în baza hotărârilor ju­decătorești definitive privind respingerea cererii de acordare a calității de Luptător cu Rol Determinant.

Reverificarea
Este vorba de: Vasile Bledea, Valentina Florentina Manta, Dumitru Petre, Elena Joiţoiu, Stelian Podărescu, Ioan Dorin Petrui (foto), Ghiorghi Tănasă, Vasile Lăcătuş, Mircea Ştefan, Constantin Drăgoiu, Alexandru Man, Carnig Manuchian, Traian Dumbrăveanu, Vasile Mihai Ştefan Manţa, Aurora Samson, Dumitru Spirea, Constantin Oprişan, Vasile Vlad. Secretariatul de Stat pentru Recu­noaș­terea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regi­mului Comunist a început reverificarea certi­ficatelor de revoluționar în baza cărora câteva mii de români beneficiază de o serie de facilități. Verificarea certificatelor de re­vo­luționar în baza noii legi se face la se­si­zarea oricărei persoane sau entitate ju­ridică.

Sentință favorabilă
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a con­tac­tat pe medicul Ioan Petrui. „Este vorba de o sentință definitivă pe care o am, prin care Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist trebuie să pună în aplicare hotă­rârea Comisiei Parlamentare, care după ce ne-a verificat, pe mine și încă alți 20, a decis că merităm acest titlu. De fapt, nu s-a pus niciodată problema să ni se retragă titlul, ci noi am sesizat instanța că nu l-am primit, fizic, acest titlu. Cei de la Secretariatul de Stat au motivat că au întârziat eliberarea certificatelor, deoarece nu a primit do­cumentele de la Comisia Parlamentară. A fost sesizat premierul României, care a dispus un control și s-a aflat, astfel că docu­mentele ajunseseră la Secretariatul de Stat”, a declarat dr. Ioan Petrui. „Pentru mine este șocant ce se întâmplă! Am o sen­tință favorabilă, definitivă, și Președinția anunță că îmi retrage titlul respectiv! Gre­șeala aparține însă celor de la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Lup­tătorilor Regimului Comunist. Am decis, astfel, să fac plângere penală împotriva celor care au greșit, pentru că au indus în eroare instituția prezidențială. Este șocant, nu s-a pus niciodată problema că nu me­rităm acest titlu. Trebuia să-l primim încă din anul 2015. Nu am avut alt proces, incom­pe­tenții sunt cei de la Secretariatul de Stat. Și nu sunt singurul în situația asta, după cum am aflat. Voi cere daune morale celor care au greșit, pentru că mi-au pătat imaginea publică. Sentința pe care o am eu, de la Curtea de Apel Alba Iulia, și care este de­finitivă, îmi dă dreptate, adică trebuia să primesc titlul de luptător cu rol determinant. În timpul procesului acesta, am primit titlul, într-adevăr, iar atunci dosarul a încetat, pentru că nu a mai avut obiect. Sentința, însă a fost dată și îmi este favorabilă”, a adău­gat medicul Ioan Petrui.