Scandalul deratizării de la Liceul German din Arad ia amploare. Administratorul firmei DD Chim Deva susţine că ei au lucrat ca la carte

14 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Scandalul cu elevii de la Liceul German din Arad, despre care se presupune că ar fi fost intoxicaţi după ce s-a făcut deratizarea în clădirile unităţii de învăţământ, ia amploare. Asta, deşi elevii care au fost duşi de familii la spital, au fost externaţi şi nici unul nu era în stare gravă.

Contract încheiat în anul trecut
Dar, după ce la finalul anului trecut, o femeie şi doi copii au murit la Timişoara, într-un bloc în care deratizarea a fost făcută cu substanţe toxice folosite în agricultură, autorităţile intervin mai în forţă. Şi, dacă mai precizăm că doi dintre elevii duşi la spital sunt ai vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Arad, înţelegeţi de ce se face atâta tam-tam. Firma care a făcut deratizarea la Liceul German din Arad este DD Chim, din Deva. Primăria Arad au încheiat un contract în cursul lunii august a anului trecut cu aceasta, pentru deratizarea şi dezinsecţia pentru domeniul public şi privat al municipiului.

Ce s-a întâmplat?
„Luni, 13 ianuarie, în jurul orelor 18:30, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substanţe Periculoase au fost sesizaţi că la Spitalul Clinic Judeţean Arad, secţia UPU, s-au prezentat mai mulţi elevi ai Liceului Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn“ care prezentau prurit şi edeme la nivelul feţei şi al ochilor, greaţă şi vărsături. Conform celor declarate, acestea ar fi survenit în urma unor activităţi de dezinsecţie şi dezinfecţie, care au avut loc la unitatea de învăţământ. În urma primelor verificări s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor şi dezinsecţia/dezinfecţia efectuată în incinta liceului, la data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, judeţul Hunedoara. În urma cercetărilor efectuate şi a mijloacelor de probă administrate din acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, trafic de produse sau substanţe toxice. La faţa locului s-a deplasat şi echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad”, a declarat Adina Aconstantinesei, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat şi a dispus un control mixt de urgenţă, după ce la unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad s-au prezentat 18 elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, de la Liceul German cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături.

”Măsuri drastice”
„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi desinsecţie, dar se pare că la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 de copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare, pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

”Nu am nimic de ascuns, am lucrat corect”
Contactat, administratorul firmei DD Chim, Csaba Vereş, a declarat că din punctul lui de vedere, nu este nici o problemă cu cazul de la liceul din Arad. ”Nu am nimic de ascuns, pun la dispoziţia autorităţilor toate documentele necesare. Am efectuat dezinsecţia în ziua respectivă în 10 imobile aparţinând liceului german din Arad, iar problemele au apărut într-o clasă sau două, nu ştiu exact. Vă daţi seama că avem contracte, mergem la licitaţii în jumătate din ţară. Lucrăm de 30 de ani, nu am avut nici o reclamaţie. Lucrăm cu substanţe autorizate, suntem profesionişti. Nu din cauza deratizării au avut probleme copiii”, a declarat Csaba Vereş, administratorul societăţii DD Chim, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 15.01.2020

Vorbesc cârcotaşii prin târg că un politician de pe la noi a pierdut sprijinul de care se bucura din partea...

Expoziţia „Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva”

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, vă invită mâine, joi, 16 ianuarie 2020, ora 12.00,...

Aqualand rămâne în topul preferinţelor

Luat cu asalt, Complexul Aqualand din Deva a avut activitate intensă de sărbători. Acum s-a trecut la orarul normal, iar...

Închide