Satul Jeledinţi a devenit centrul lumii pentru o zi

23 septembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Adriana Năstase

Locuitorii din Jeledinţi au sărbătorit, la acest sfârşit de săptămână, Ziua Satului, ajunsă la cea de-a treia ediţie. Manifestările fac parte din programul celei de a 9-a ediţii a Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara. Sâmbătă, căminul cultural a devenit neîncăpător pentru membrii comunităţii locale şi oaspeţi – delegaţia din localitatea Ikervár, Ungaria, ansamblurile de dans din Lueta, judeţul Harghita, şi din Cristur, Corul pensionarilor din Deva şi Ansamblul Căluşarii din Mărtineşti.

”Jeledinţi este situat aproximativ la jumătatea drumului dintre Lueta şi Ikervár. Noi ne bucurăm de prezenţa prietenilor noştri din judeţul Vas şi ţinutul Secuiesc. Astăzi, simţim că Jeledinţi a devenit pentru o zi centrul lumii”, le-a spus europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, participanţilor la deschiderea manifestărilor.
Vineri, Primăria comunei Mărtineşti, de care aparţine satul Jeledinţi, a găzduit şedinţa comună a celor două consilii locale din Ikervár şi Mărtineşti, cu scopul de a analiza şi stabili priorităţile Acordului de înfrăţire şi cooperare dintre cele două localităţi. Primarul localităţii Ikervár, Fehér Ferenc, a subliniat că nu are în vedere o cooperare strict administrativă, ci una care să fie vie şi să creeze legături între oameni. Printre planurile comune ale celor două localităţi figurează colaborarea dintre instituţii de învăţământ, organizaţii culturale şi conservarea tradiţiilor, precum şi între cluburile de pensionari. Primarul comunei Mărtineşti, Adinel Botescu, a apreciat importanţa înfrăţirii cu localitatea din Ungaria, subliniind că în toate satele aparţinătoare, atât comunitatea română, cât şi cea maghiară, vor beneficia de această cooperare.
Vicepreşedintele Adunării Generale din judeţul Vas, Marton Ferenc, a salutat noul capitol din relaţia de înfrăţire dintre judeţele Vas şi Hunedoara, care are deja o istorie de 28 de ani, asigurând de sprijinul său cooperarea dintre Jeledinţi şi Ikervár.
„Această relaţie de înfrăţire este un pas important în realizarea planului de revitalizare rurală a satului Jeledinţi. Acesta este un proiect la care lucrăm împreună cu partenerii noştri, cu Consiliul local Mărtineşti, scopul fiind ca satul Jeledinţi să prindă forţă şi să pornească pe un drum al prosperităţii până în 2020, când va sărbători 700 de ani de la prima atestare documentară”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, preşedintele UDMR Hunedoara.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Avem huilă pentru 100 de ani, dar nu-i rentabilă exploatarea ei

Resursele de huilă ar fi suficiente pentru 104 ani, însă exploatarea lor este imposibilă, fiind ineficientă economic, astfel că patru...

Avram Iancu continuă aventura pe Marea Neagră, însoţit de un nou partener

Polisportivul hunedorean din Valea Jiului, Avram Iancu, după cum se ştie, este plecat din 2 septembrie într-o nouă aventură, prin...

Bulina neagră, 24.09.2018

Adrian Grosu, tânăr din municipiul Lupeni Pentru că a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pentru mai multe spargeri,...

Închide