Comunitate

Sarmizegetusa Regia – trecutul la timpul prezent”, expoziție organizată de DGAMPT Hunedoara în incinta Shopping City Deva

Până în 29 mai 2022, la Shopping City Deva, puteți vizita expoziția „SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent”, amenajată în incinta centrului comercial.
În perimetrul dedicat expoziției se pot vedea replici ale brățărilor de aur(foto1) descoperite în Munții Orăștiei, repro­duceri ale monedei „koson” (foto2), ta­blouri sugestive și pot fi aflate informații istorice legate de civilizația dacică.
Cetatea Sarmizegetusa Regia, mo­nument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând din punct de vedere valoric grupei A de monumente cu valoare națională și universală. Situl cunoscut sub denumirea Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Din suprapu­nerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, eco­nomic și militar al lumii dacice.
Având în vedere importanța descope­ririlor arheologice din sit, facilitarea ac­ce­sului la cunoașterea acestui patri­moniu are ca scop sensibilizarea și sti­mu­larea conștiinței civice privind nece­si­tatea protejării și punerii în valoare a acestui monument unic în lume. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.