Sănătatea din bucate

Uleiurile, sănătoase sau nu?

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Un obicei nesănătos pe care îl avem majoritatea dintre noi în bucătărie este că folosim uleiurile rafinate, adică, veşnicul ulei de floarea soarelui.
Cei care nu pot renunţa la uleiul rafinat de floarea soarelui ar trebui să consume cât mai puţin sau deloc, preferând (după recomandările nutriţioniştilor) uleiurile presate la rece. Dar care oare e presat la rece? Pentru că uleiul presat la rece este tulbure şi nu rezistă mult timp fără să se altereze. Iar în comerţ, pe rafturile magazinelor, eu, personal, n-am găsit ulei tulbure cu termenul de valabilitate scurt… Deci, ce să înţelegem? Că şi uleiurile aşa zis presate la rece” sunt supuse procesului de rafinare (care nu se poate face fără încălzire) pentru a putea rezista pe rafturile magazinelor. Şi atunci ar urma întrebarea: Ce ulei să folosim? …Uleiul „presat la rece” nu a fost supus tuturor procedeelor de extragere şi rafinare ca uleiul de floarea soarelui, bazându-ne pe ideea că din mai multe rele, să-l alegem pe cel mai mic. Dar dacă găsiţi ulei de dovleac  preparat în casă – tulbure, negru şi cu un miros pronunţat de seminţe de dovleac, vi-l recomand cu încredere, cu un singur inconvenient: trebuie consumat în câteva zile, pentru că se alterează foarte repede. Dar uleiul presat la rece nu-l putem folosi la prăjit şi atunci mai intervine o întrebare: ce ulei folosim la prăjit? Recomandarea ar fi să nu consumăm nimic prăjit, dar, cum obiceiurile dispar greu, vă recomand grăsimea din nucă de cocos şi palmier.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura