Salvaţi mocăniţa Hunedoara…!

Am văzut relativ des, în ultima vreme, acest mesaj. Ce-i drept, în România sunt atât de multe lucruri ce trebuie salvate, încât riscăm să devenim insensibili. Îmi amintesc de o caricatură a lui Ion Barbu, de prin „Academia Caţavencu”, ce pornea de la numele unei asociaţii – „Salvaţi Valea Jiului”. Barbu extrapola totul, astfel încât, un tip purta o grămadă de pancarte, ba cu „Salvaţi Valea Jiului”, ba „Salvaţi Valea Prahovei”, ba „Salvaţi Vama Veche”.
Nu vreau nicidecum să arunc în derizoriu subiectul mocăniţei de la Hunedoara, ajunsă şi ea în situaţia de a trebui salvată. Mai multe mocăniţe din astea au fost distruse din diverse motive, cel mai adesea, pentru că şinele de cale ferată erau din fier, fierul se vinde bine şi deci, au fost duse la centrele de colectare a fierului vechi. Linia ferată îngustă Haţeg – Băuţar a fost dezafectată şi distrusă de un aşa-zis întreprinzător particular. Mare păcat! Era cale ferată pentru locomotivă cu cremalieră – un angrenaj roată dinţată/cremalieră ajuta locomotiva să urce pantele foarte abrupte. Nu prea sunt multe prin ţară – dacă or mai fi… Iar când apare câte-un tip gen austriacul de la Brad, Georg Hocevar, care recondiţionează locomotive cu abur (care altfel, să fim bine înţeleşi, ar fi sfârşit la fier vechi!), iar apoi le vinde în străinătate sau le repune în circulaţie între Brad şi Crişcior, pentru deliciul copiilor şi nostalgia bătrânilor, gata, îl facem spion şi-l acuzăm de trafic de obiecte de patrimoniu…! Până când obiectul de patrimoniu ruginea liniştit, nici un patriot de serviciu nu s-a sesizat…
Vorbeam zilele trecute cu primarul din Hunedoara, Ovidiu Hada, rugându-l să vadă ce se poate face cu mocăniţa în cauză. Personal, ştiu câte ceva despre trenuleţ, am fost adesea la Govăjdie, îl am filmat, dar nu ştiu în ce stare este acum. Nici primarul nu ştie, dar spune că mocăniţa nu aparţine municipalităţii, să se poată implica direct. Mi-a propus să mergem până la Govăjdie, să vedem despre ce-i vorba.
Dacă în acest mod putem face ceva, îi invit pe cei interesaţi să-mi trimită fotografii şi date despre mocăniţa de la Hunedoara şi eventual, să mergem împreună cu primarul acolo, să vedem dacă mai este ceva de salvat şi în ce mod. Nu putem da noi, cei din presă, drumul la apă prin oraşe, dar putem iniţia acţiuni de gen „salvaţi mocăniţa Hunedoara!”

5 comentarii la „Salvaţi mocăniţa Hunedoara…!

 • 26 ianuarie 2010 la 2:25
  Permalink

  Am fi bine sa mergem impreuna cu primarul la Govajdia, sa vedem concret starea mocanitei.

 • 26 ianuarie 2010 la 13:15
  Permalink

  In zilele urmatoare voi lua legatura cu primarul, o sa stabilim un program si vom merge la Govajdie. Intre timp am mai aflat date despre mocanita, au sunat foarte multi dintre cei care mai stiau ceva.
  Va voi anunta data si ora stabilite, pentru a merge cat mai multi dintre cei interesati.

 • 26 ianuarie 2010 la 15:01
  Permalink

  viziati site mocanita hunedoara si vedeti cum se reconstruieste si semnati si petitia catre isteru culturii si poate orgaizati si o excursie.oricum daca se vrea domnul leu vicor care este si consilier judetea si administratorul liniei se va putea intelege cu cj.sper sa ne vedem in curand

 • 26 ianuarie 2010 la 16:48
  Permalink

  Vreau să vin şi eu la Govăjdia alături de domnul Hada, anunţaţi-mă şi pe mine.

 • 28 ianuarie 2010 la 8:27
  Permalink

  Ma bucur mult ca se incearca sa se faca ceva.
  SA NU LASAM SA MOARA HUNEDOARA .
  Va rog d-le Gruian sa ne tineti la curent

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.