Actualitate

Salariile asistenţilor personali, achitate în rate

Nicolle Ebner

Aşa de bine s-a gospodărit primarul comunei Burjuc, încât este nevoit să plătească salariile asistenţilor personali, în rate. Mai grav este faptul că, după spusele edilului, beneficiarii nu vor primi indemnizaţia restantă decât în aprilie, deoarece doar luna viitoare va avea loc şedinţa consiliului local de aprobare a bugetului pe anul 2010.

O tranşă în 5 februarie…

„În data de 5 februarie, am primit doar un avans de 110 lei din salariul lunar de 450 lei, cât primesc eu, ca asistent personal, pentru că îngrijesc o persoană cu handicap grav, de gradul I. Nici în zi de astăzi nu am mai primit diferenţa şi doamna de la primărie, pe care am întrebat-o de soarta banilor, mi-a spus că nu au venit banii de la judeţ. Nu ştiu ce se întâmplă, că niciodată nu am mai primit banii în rate, iar persoanele pe care le îngrijim sunt imobilizate la pat, nu se pot ridica sau mişca, şi au nevoie de hrană şi medicamente. Ce ne facem, că şi oamenii ăştia trebuie să trăiască cumva?”, se plânge unul din asistenţii personali din satul Tisa, ce aparţine de comuna Burjuc.

…alta în aprilie

Conform legii, asistenţii personali pentru îngrijirea persoanelor cu handicap de gradul I sunt angajaţii primăriilor, cu carte de muncă, plătiţi de la bugetul local. Prin urmare, în acest caz, „doamna de la primărie” nu avea ce bani să aştepte de la judeţ. Prins la înghesuială, primarul Tiberiu Iacob (foto) încearcă o explicaţie de genul „nu am primit decât o parte din bani”, ca, în cele din urmă, să recunoască faptul că nu are aprobat încă bugetul pe anul 2010 şi prin urmare, a fost nevoit să plătească salariile asistenţilor personali, în rate, eşalonat, în funcţie de fondurile existente la buget. Un primar gospodar şi-ar fi pus deoparte „bani albi pentru zile negre”, cum spune o vorbă din popor, însă primul gospodar al comunei Burjuc se pare că a ajuns într-un impas pe care nu-l poate depăşi decât prin luna aprilie. „Nu-mi ajung banii nici pentru salariile dascălilor din comună, decât până în luna martie. În aprilie, nu mai am de unde să plătesc salariile, de unde să mai dau şi indemnizaţia integrală a asistenţilor personali? Nu le luăm drepturile, dar nu am avut buget până acum. O să facem şedinţă luna viitoare şi poate din aprilie să intrăm în normal”, a declarat primarul Tiberiu Iacob, dând de înţeles că asistenţii personali ar putea primi diferenţele de salariu doar la primăvară.

„Consiliul Judeţean este de vină!”

Primarul spune că vinovatul principal pentru faptul că, în comuna Burjuc, Consiliul local nu şi-a stabilit bugetul pe 2010, este Consiliul Judeţean Hunedoara, care a împărţit preferenţial sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. „Din sumele defalcate, am primit doar 85.000 lei pentru echilibrarea bugetului local. Cu banii ăştia, nu putem face nimic, nici o investiţie, pentru că banii au fost daţi pe prietenie şi criterii politice. Ăsta este adevărul”, mai spune primarul comunei, justificând astfel, de ce nu are bani pentru salariile a 10 asistenţi personali şi cinci cadre didactice.

5 comentarii la „Salariile asistenţilor personali, achitate în rate

 • Situatia nu e unica si cea mai grava.Va trimit un articol publicat presa din Valea Jiului in 17 februarie a.c.Consiliul Judeţean Hunedoara a confirmat bănuielile păţiţilor: / Gheorghe Ile s-a băgat în banii handicapaţilor
  Data publicarii:
  02/17/2010
  Autor:
  Gheorghe OLTEANU

  Zilele trecute aţi putut citi în “ZVJ” despre plângerea unei femei din Vulcan, care asistă o persoană cu handicap. Necazul pe care ea l-a făcut public este legat de neplata concediului de odihnă aferent anului 2009. Când s-a dus la primărie, să se intereseze, primarul Gheorghe Ile s-a spălat rapid pe mâni. Nu sunt bani, fiindcă nu i-a trimis Consiliul Judeţean Hunedoara.

  Şi, ca să nu rămână şi ea cu gura-nchisă,

  viceprimăriţa Angela Stoica i-a zis femeii că vorbeşte două de un leu. Şi a îndemnat-o se ducă la Deva, ca să-i dea consiliul judeţean banii aceştia. Ceea ce doamna A. Rodica a şi făcut. S-a interesat şi a cerut lămuriri la Consiliul Judeţean Hunedoara în ceea ce o interesa. Respectiv, banii de concediu pe care cei care au în întreţinere persoane cu handicap ar fi trebuit să-i primească înainte cu multă vreme.

  Numai că nu a mai fost nevoie să strice

  bani pe drumul la Deva. Ieri, marţi, 16 februarie, la ora 14:10, dumneaei l-a sunat, pe telefonul mobil, pe însuşi domnul Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. S-a recomandat, a spus de unde e şi în ce privinţă doreşte să fie lămurită. Preşedintele CJ i-a confirmat ceea ce femeia şi alte persoane în situaţia ei cam bănuiau: Consiliul Judeţean Hunedoara a dat banii respectivi tuturor primăriilor. Încă de anul trecut. Ba, mai mult, forul superior judeţean a mai trimis aceşti bani, care au o destinaţie precisă, şi pentru acest început de an. “Domnul Moloţ mi-a spus că, în condiţiile astea, noi ar fi trebuit să primim banii – mi-a relatat, în jurul orei 15:00, doamna Rodica A. Tot domnul Mircea Moloţ mi-a mai zis că e treaba lui, dacă Ile a cheltuit aceşti bani pe serbări, artificii şi altele ca astea care ţin de partidul din care face parte. Consiliul Judeţean a dat banii aceia. După cum a alocat şi o parte din cei care li se cuvin pe acest an angajaţilor şi persoanelor handicapate de care aceştia au grijă“.

  Spusele preşedintelui CJ Hunedoara

  sunt susţinute de modul în care se prezintă această situaţie la Primăria municipiului Lupeni, bunăoară. Domnul de la Serviciul Resurse Umane al acestei primării mi-a confirmat că da, la Lupeni angajaţii în acest domeniu şi-au primit drepturile băneşti cuvenite. În plus, s-a găsit şi soluţia pentru ca persoanelor care au în grijă handicapaţi să nu li se ia din salariu acei 180 de lei, în contul a şapte zile lucrătoare. Asta, fiindcă problema s-a pus omeneşte: persoana cu handicap nu este ceva pe care s-o atârni în cui şi să-i spui, gata, aici stai o săptămână, pentru că nu-mi dă statul bani pentru tine.

  La sfârşitul discuţiei telefonice

  cu doamna Rodica A., dumneaei m-a făcut atent să reţin că demersul ei, care priveşte o sută de persoane aflate în aceeaşi situaţie, nu se va opri aici. Joi dimineaţă, împreună cu alte câteva femei, va merge din nou în audienţă la primarul Gheorghe Ile. Şi, dacă vor primi acelaşi răspuns ca înainte, ele vor face pasul pe care preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara l-a sugerat femeii: îl vor da în judecată pe Gheorghe Ile.
  « Liberalul Vasile Pop…Sport. Ultima oră…. »

 • d-lor as.pers.asa avem si noi la dolhesti de iasi un dobitoc deedil cu un nume iacob gelu ,,a la ponta,, atat este de prost incat incurca salarizarea as. pers. pt. copii +adulti .toate ies pe banda rulanta .este dezastru pt. aceasta categorie .chiar protectia cop +angajatii au un somn adanc? pacat de munca pt. lg. 448.s-a traiasca si ei cu 50 ron./ luna poate le-ar veni cate un semn la cerebel..

 • la supurul de jos nu se dau salarii asistentilor personali pe luna septembrie.Pe luna august s-a primit 180 ron.

 • BUNA ZIUA! NU-I CORECT!DOMNII PARLAMENTARI AR TREBUI SA TAIE DE LA EI,NU DE ASISTENTII PERSONALI CARE SI ASA AU UN SALARIU DE MIZERIE,CE SA FACI CU 430 LEI PE LUNA,DACA MAI AI SI RATE LA BANCA ESTI TERMINAT.SI APOI UN COPIL CU GRAD DE HANDICAP GRAV NU-I USOR DE INTRETINUT.DACA MAI TREBUIE SI INTERVENTIE CHIRURGICALA,GANDITI-VA CATI BANI ITI TREBUIE INTR-UN SPITAL IN ROMANIA,UNDE DR.,NU AU NICI MACAR STICTUL NECESAR?TREBUIE SA CUMPERI TOT
  PENTRU ASTA TREBUIE SA MULTUMIM D-LUI BOC SI DOMNILOR CARE „MUNCESC”!ADICA DORM PE BANII NOSTRI.MI-E RUSINE DE TARA ASTA SI MILA DE BIETII COPII CARE N-AU NICIO VINA CA S-AU NASCUT CU PROBLEME.TRAITI VOI D-LOR PARLAMENTARI CU 430 LEI PE LUNA,ASTA DACA-TI IEI BANII LA TIMP.
  MULTUMESC!

 • SA TRAIASCA GUVERNUL BOC SI DOMNUL PRESEDINTE „MAI BN”
  SI APROPO:CE MAI AVETI CU INDEMNIZATIILE PT CRESTEREA COPIILOR?
  CHIAR NU AVETI MILA?COPII NOSTRII SE IMBOLNAVESC IN CRESE SI GRADINITE,GRADINITE LA PARTERUL BLOCURILOR,UNDE MIROASE A MUCEGAI,UNDE AERUL ESTE IRESPIRABIL.2 ZILE LA GRADINITA-2 SAPT ACASA SAU IN SPITAL CU PNEUMONII SEVERE.E CORECT? SA VA FIE RUSINE DOMNILOR …….
  MULTUMIM K AVETI GRIJA DE VIITORUL TARII!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura