FlashPolitica si administratie

Salarii mai mici pentru bugetari

Nicolle Ebner

Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Hunedoara, cea care verifică modul în care se pun în aplicare prevederile legii privind salarizarea unică, a dat verdictul! În primele trei luni ale acestui an, salariile bugetarilor au scăzut cu 25 la sută, deci, se încadrează perfect în directiva guvernului de reducere a cheltuielilor cu personalul din teritoriu. Nu la fel de perfect este percepută, de către bugetari, pierderea unui sfert din salariu.

Guvernul a „păpat” un sfert dintr-un salariu

„Prin verificare, se certifică faptul că salariile au scăzut cu 25 la sută, în unele situaţii. Noi am pierdut 10 la sută, prin anularea sporului de condiţii vătămătoare şi alte 15 procente, prin tăierea salariului de merit, care se acorda pentru rezultate excepţionale. Deci, nu se mai poate face distincţia între funcţionarii capabili, cu rezultate deosebite şi ceilalţi. În concluzie, salariul s-a diminuat cu 25 la sută”, afirmă Viorica Nicula, director executiv al Primăriei Deva. Prin urmare, salariile funcţionarilor din cadrul primăriei reşedinţă de judeţ sunt cuprinse între 705 lei salariu brut/lună şi 2.400 lei brut, pentru directori. Singurii care nu au de suferit de pe urma legii sunt primarul şi cei doi viceprimari, deoarece beneficiază de indemnizaţii. În consecinţă, funcţionarii din cadrul primăriei afirmă că vor lua atitudine şi vor participa la protestele ce vor fi organizate în perioada următoare. Conform Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, ponderea în produsul intern brut (PIB) a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar se va reduce progresiv, de la 8,70 la sută în 2010, la 7,00 la sută în 2015. Asta înseamnă o micşorare progresivă a lefurilor, motiv pentru care unii funcţionari intenţionează să-şi pună experienţa şi competenţa în slujba agenţilor privaţi, deci, să părăsească sistemul bugetar, unde meritele şi munca nu le mai sunt răsplătite.

Duritatea loviturii este resimţită cu adevărat de dascăli, deoarece angajaţilor din sistemul de învăţământ li s-au tăiat şi mai multe sporuri şi, în consecinţă, diminuarea salarială este şi mai drastică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura