Politica si administratie

Salariații din Finanțe nu renunță la proteste

Vineri a fost a doua zi de proteste spontane la mai multe administraţii fis­cale din ţară, printre care și Hunedoara. Angajații din trezorerii au protestat în mai multe orașe din țară.

Fără discrepanțe
Potrivit BNS, peste 15.000 de an­ga­jaţi din structurile Ministerului de Fi­nanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane şi în 11 august, ne­mulţumiţi de măsurile propuse de Exe­cutiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de per­soane din sistem. ”Promisiunile pe care le-am făcut sindicatelor din finanţe săptămâna trecută au fost ghidate de responsabilitatea noastră în raport cu dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a ţării. Mi-am asumat că mă voi lupta pentru profesioniştii care fac diferenţa. În acest sens, depunem eforturi pentru a ne asigura că pro­pu­nerile agreate ajung pe masa Guvernul României săptămâna aceasta. Astăzi, majoritatea sindicatelor au avut la Mi­nisterul Finanţelor reprezentanţi care au putut vedea Memorandumul ce cu­prinde demersurile agreate pentru im­ple­mentarea măsurilor stabilite îm­pre­ună, document cu care au fost de acord. Cu această ocazie, ne-au trans­mis că vor amâna acţiunile de protest pe care le pregăteau”, a arătat Marcel Boloş, luni seară, într-o postare pe Facebook. El a menţionat că, separat, au avut loc discuţii tehnice pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înlăturarea discre­pan­ţelor salariale înregistrate la nivelul sistemului finanţelor publice. În 11 august, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a dat asigurări, în contextul pro­testului spontan al angajaţilor insti­tu­ţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile.
„Nu cerem măriri salariale. Cerem res­pectarea statului de drept, acest lucru însemnând respectarea legii și a hotărârilor judecătorești. Cerem, ca la muncă egală, să fie salarii egale{„, a de­clarfat Mircea Igreț, liderul sindical al finanțiștilor hunedoreni. (A.N.)