ActualitateFlash

Salariați puși pe liber, fabrică închisă, pichetare la prefectură

Sorina Popa

De mult timp nu am mai avut pichetări la sediul Prefecturii Hunedoara. De fapt, protestele sunt pe cale de dispariție, deși situația economică nu e deloc roză.

Nici prima de concediu
Astăzi, pre­șe­dintele Sindicatului „Speranța” din Orăș­tie, Constantin Stoica (foto), a­nunță că angajați de la firma Chimsport Auto­motive din Orăștie, care produce expre­soa­re de cafea pentru De”Longhi, pichetează sediul prefec­turii.
Motivul? Angajații de aici, apro­ximativ 200, nu și-au primit salariile de luna trecută. Stoica susține că nici prima de concediu, stipulată în contractul colectiv de muncă nu a fost dată oamenilor. Și, ca și când nu era de ajuns, liderul sindical spune că firma își va închide porțile, pentru că afacerea se relochează la Satu Mare. Nu este numai cazul societății de la Orăștie, ci și fabrica din Cluj Napoca a patronului res­pectiv se închide, susține Constantin Stoica.
„Oamenii nu și-au primit lefurile pe care trebuia să le încaseze din 7 iulie. Prima de concediu, de asemenea, nu au primit-o. Fabrica funcționa la Orăștie de aproape 10 ani. Acum se închide și producția se mută la Satu Mare. Același acționar mai are pe plat­forma Chimica din Orăștie încă două so­cietăți comerciale, Chimica Automotive și Chimsport. Salariații de aici au primit doar 75 la sută din salariu, pe Ordonanța cu Covidul, care se aplică până la finalul acestui an. Vom protesta, am primit autorizația”, a de­clarat Constantin Stoica pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Contactat, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Florin Bozdog, a afirmat că salariații de la Chimsport Automotive au primit 75 la sută din salarii. În ceea ce privește prima de concediu, în cotnractul colectiv de muncă, spune Bozdog se menționează că aceasta se acordă doar dacă societatea are și banii necesari.