Să ne cunoaştem campionii: „Vreau să ating baremul de calificare pentru Campionatele Europene de juniori”

31 martie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Interviu, Sport

Interviu cu Eliza Enache, atletă la LPS Cetate Deva

 

Sezonul actual de atletism în sală a fost unul reușit pentru atleta Eliza Enache, legitimată la secția  de performanță din cadrul LPS Cetate Deva.  Cu o medalie de bronz cucerită la întrecerile Campionatului Național de sală pentru juniori de categoria I și apoi cu o medalie de aur cucerită la juniori de categoria a II-a, Eliza, elevă în clasa a X-a, este cotată cu șanse la un loc în finala competiției balcanice la proba preferată- săritura în înălțime.

Am avut o discuție agreabilă cu tânăra elevă a liceului devean și am aflat astfel multe  lucruri interesante despre atleta care se pregătește cu reputatul tehnician, prof. Nicolae Alexe.

Reporter: Deci ,două reușite anul acesta. Ești mulțumită de aceste rezultate în sezonul de sală recent încheiat?

Eliza Enache:Sunt mulțumită, deși recunosc că se putea și mai bine. Am vrut să sar peste 1,70 m, dar  nu am reușit. Sper să fie mai bine la competițiile următoare.

Reporter: E înălțimea pe care ți-o propui ca și obiectiv pentru sezonul care vine, cel  în aer liber?

Eliza Enache: Eu vreau să sar 1,76 m, care este baremul de calificare pentru Campionatele Europene de  juniori. Este un obiectiv pe care l-am propus și care eu cred că poate fi atins.Vreau să merg anul acesta  și la  Cupa balcanică și la europene, e luptă mare pentru calificare, dar eu  sper să reușesc acest lucru.

Reporter: De câți ani practici atletismul?

Eliza Enache: De aproape nouă ani, cred. Sunt aici la Deva de la o vârstă foarte fragedă, de la 3 ani. Părinții m-au dat la gimnastică. Eu sunt din București, stau la cămin.

Reporter: Părinții tăi au practicat sport de performanță? Nu au emoții pentru faptul că ești aici la Deva, singură, iar ei sunt departe la București?

Eliza Enache: Mama mea a făcut atletism în tinerețe, tata un pic de fotbal. E greu și pentru ei, eu sunt singură la părinți, dar  a fost alegerea mea să rămân la Deva și mă susțin în tot ceea ce fac acum.

Reporter:Te-ai specializat numai pe probe tehnice ?

Eliza Enache: E greu să obții repede, în timp, performanțe la aceste probe. Am făcut numai probe tehnice de mai mulți ani și au venit acum și rezultate.

Reporter: Cum se spune, ești numai tu cu ..ștacheta.

Eliza Enache: Da, așa este, dar e o probă care îmi place foarte mult.

Reporter: Dintre sportivele  din Românie care ar fi preferata ta?

Eliza Enache: O urmăresc  pe Daniela Stanciu, campioana națională de seniori. Sper ca ea să facă o figură frumoasă la Jocurile Olimpice de la Tokyo și apoi la Campionatele Mondiale.

Reporter:Totuși, de ce ai ales săritura în înălțime? Nu era mai bine, să spunem, săritura în lungime?

Eliza Enache: Eu am fost mai mică ca înălțime, am venit la atletism, la început, în grupa prof. Gheorghe Iclozan, am făcut primele antrenamente  la această probă, mi-a plăcut mult și am decis să rămân în continuare. Acum mă pregătesc cu prof. Nicolae Alexe, cu care am  rezultatele de care vorbim. Am sărit și la lungime, particip la competiții și acolo dar rămân la ceea ce fac acum.

Reporter: Cum te descurci la școală? Ce materii îți plac cel mai mult?

Eliza Enache: Cu școala …eu zic e bine. Îmi plac româna, biologia,chimia, engleza.La anul vreau să dau examenul pentru testul Cambridge.

Reporter: Fiind aici singura săritoare în înălțime sunt curios cum te privesc  colegii? E totuși o unitate școlară cu mulți campioni..

Eliza Enache: Am câteva colege care mă admiră pentru rezultate, nu le-am întrebat  prea multe. Oricum, nu vreau să mă dau mare cu aceste medalii.

Reporter: Ești modestă. Ce vei face după ce o să închei anul patru de liceu? Ce alte sporturi îți plac?

Eliza Enache: Vreau să merg la o facultate de medicină veterinară, îmi plac foarte mult animalele. Eu mai fac și echitație, când merg acasă. Mai merg și la concursurile la care pot.

Reporter: Să înțeleg că ai o pasiune deosebită și că ai și un prieten deosebit. Cum se numește, el, calul cu care tu concurezi?

Eliza Enache: Se numește Cappucino, ca și cafeaua, este un prieten foarte bun, cu care mă înțeleg excelent. Îl cunosc de mic, lucru esențial pentru  legătura care se formează între jocheu și cal.

Reporter: Crezi că vei concura  aici la Deva, pe noua pistă de atletism care se construiește la stadionul de lângă școala voastră?

Eliza Enache: Eu sper să se termine cât mai curând modernizarea stadionului și să se inaugureze pista de atletism anul aceasta, ca să putem să ne antrenăm și noi mai bine, să concurăm în condiții bune, mai ales că se spune că va fi o pistă de nivel internațional.

Reporter: Ce îți dorești tu pentru 2021?

Eliza Enache: Să fiu sănătoasă și să reușesc așa cum mi-am propus, calificarea la cele două competiții internaționale, Balcaniada și Europenele.

Despre tânăra atletă din Deva, campioana națională la săritura  în înălțime  ne-a spus câteva cuvinte  chiar antrenorul ei, prof. Nicolae Alexe:

“Eliza pare modestă, dar în realitate este o sportivă  ambițioasă, se bate tare în concursuri. Dovadă faptul că anul acesta a urcat pe podiumurile de premiere la campionatele naționale.Mă bucur că ea a progresat față de anul trecut, cam 6 cm, ceea ce este foarte mult pentru proba de săritura în înălțime la junioare. Are potențial și ne facem calcule pentru  sărituri mai bune, chiar peste 1.76 m, înălțime  pe care  Eliza o poate depăși”.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Comunicat de presa

Pictorul hunedorean Liviu Lăzărescu, înmormântat de urgenţă, noaptea, la luminile unui buldoexcavator

Adriana Năstase Şocant! Pictorul hunedorean Liviu Lăzărescu a fost îngropat noaptea, la farurile unui buldo­ex­cavator, fără ca familia să-i fie...

Bulina albă

Georgiana Miler, judoka la CSM Deva Pentru că la recentele campionate naţionale pentru seniori a cucerit medalia de aur şi...

Închide