S-a găsit leac pentru elevii chiulangii

Cristina Ghenea

Prezenţa elevilor hunedoreni la ore se va face, în curând, pe baza unor cartele electronice cu microcip. În doar 10 minute de la începerea orei de curs, părinţii află prin SMS, dacă odrasla lor chiuleşte de la ore.  
Pontaj la uşa clasei
Acest lucru poate fi posibil prin implementarea în şcoli a unui sistem automat de control al accesului şi verificarea prezenţei în unităţile de învăţământ. Este vorba de cititoare de proximitate, montate la intrarea în şcoală şi la uşa fiecărei săli de clasă, unde atât elevii, cât şi profesorii trebuie să se ponteze la începutul fiecărei ore. Pontarea se face cu ajutorul unui ecuson electronic, ce poate fi personalizat color cu numele şi prenumele şcolarului, numărul matricol, fotografia sa şi sigla şcolii.
Părinţii, informaţi imediat  
„Prezenţa elevilor se face astăzi numai pe baza catalogului, iar persoanele din conducerea şcolii şi părinţii copiilor nu ştiu în timp real care dintre ei sunt absenţi de la şcoală şi care au întârziat. Prin montarea unui astfel de sistem, părinţii vor afla imediat despre absenţa copilului”, a declarat inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru. Acesta a mai adăugat că sistemul poate cuprinde şi supraveghere video, sincronizată printr-un soft cu verificarea prezenţei şi astfel, vor putea fi depistaţi acei „colegi binevoitori”, care încearcă să-şi ponteze prietenii chiulangii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean estimează că în cursul acestui an şcolar, majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul nostru vor deveni beneficiarele unui astfel de sistem.
Cât îi costă transmiterea informaţiei  
Părinţii care vor să beneficieze de un astfel de serviciu vor trebui să scoată şi nişte bani din buzunare. Preţurile, însă, sunt variate, astfel încât oamenii să poată alege ce li se pare mai convenabil. De exemplu, dacă părintele doreşte ca absenţa copilului să îi fie comunicată prin telefon, de către secretara şcolii, trebuie să plătească o taxă de 36 de lei/an. Pentru primirea informaţiei prin e-mail, preţul este de 48 de lei/an, iar pentru primirea unui SMS, preţul este de 72 de lei/an (pentru SMS-ul naţional) sau de 108 lei/an (pentru SMS-ul internaţional). În oricare dintre aceste situaţii, informaţia va ajunge la părinte în maximum 10 minute de la începerea orei de curs.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.