S-a dat sentinţa în dosarul „Vinalcool“

Cristina Ghenea

Magistraţii Tribunalului Hunedoara au pronunţat, în urmă cu două zile, sentinţa în dosarul „Vinalcool“. Omul de afaceri devean Gheorghe Vasile Toma (foto) a primit şapte ani de închisoare, în timp ce complicii săi, Ioan Azoiţei şi Marius Andraş, au fost condamnaţi la câte şase ani de temniţă.

Delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani

În urmă cu aproximativ şase ani, mai precis în vara anului 2006, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Deva, Gheorghe Vasile Toma, care era proprietarul societăţii „Vinalcool“, producătoare a băuturilor cunoscute sub numele de „Tomas“, a fost reţinut de poliţiştii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Hunedoara, pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare. Prejudiciul cauzat statului a fost evaluat de oamenii legii la peste patru milioane de lei, iar alături de Toma, au fost cercetaţi şi alţi doi afacerişti, Ioan Azoiţei şi Marius Andraş. După un an de cercetări, dosarul a fost trimis în judecată, iar patru ani mai târziu, magistraţii Tribunalului Hunedoara au dat prima sentinţă.

Hotărârea poate fi atacată prin apel

„Inculpatul Gheorghe Vasile Toma a fost condamnat de instanţă la şapte ani de închisoare cu executare, pentru infracţiunile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, Ioan Azoiţei a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar Marius Andraş a primit tot şase ani cu executare, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave“, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Aceasta a adăugat că pentru fiecare dintre cei trei învinuiţi, instanţa a decis încetarea procesului penal pentru diverse infracţiuni, precum bancruta frauduloasă sau instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, magistraţii au hotărât menţinerea sechestrului asigurator, pus pe hotelul lui Toma, din Oradea, şi i-au obligat pe cei trei învinuiţi să plătească împreună, în total, daune materiale de 7.469.692 de lei. „Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare“, a mai precizat Ildiko Glăman. De altfel, ea a declarat că în prezent, nici unul dintre cei trei învinuiţi nu mai este arestat în această cauză.
De amintit este că Gheorghe Vasile Toma a mai fost implicat într-un scandal, alături de alte patru persoane, după ce s-a descoperit că într-unul din punctele de lucru ale firmei sale, funcţiona clandestin o fabrică de ţigări contrafăcute, mărcile Winchester, Viceroy şi Ronhson. În acest caz, prejudiciul a fost estimat la aproximativ 1.250.000 de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.