Romoşenii, taxaţi la fel ca în 2012

Magdalena Şerban04 Mircea Patranjan - Primar Romos  6331

La Romos, săptămâna trecută, prin şedinţa de Consiliu Local, s-a decis ca taxele şi impozitele să rămână la nivelul celor din anul precedent. Pe de altă parte, primarul comunei, Mircea Pătrânjan (foto), face calcule ce bani îi vor rămâne de investiţii.

Speră într-o alocare bugetară după merite

„Am colectat impozitele pe 2012 în proporţie de 92 la sută, cu un procent în plus faţă de cele pentru 2011. Avem şi lume care nu prea are de unde plăti, aşa că nu cred în rea-voinţă sau lucruri de acest gen. Sunt 13 societăţi comerciale active pe raza comunei. Taxele şi impozitele aduc la bugetul local, anual, în jur de 5.450.000 de lei, bani cu care ne descurcăm cum putem. Mai avem nişte fonduri ce vin de la ocolul silvic privat, înfiinţat de trei primării: Romos, Orăştie şi Beriu. Avem 3.750 hectare de pădure. După ce se scad cheltuielile, noi primim o cotă parte din venit”, a spus edilul-şef al romoşenilor. Mircea Pătrânjan speră ca bugetul pentru 2013 să rămână măcar la pragul celui din 2012, deşi recunoaşte că s-a descurcat cam greu. „Noi atragem fonduri europene şi ne împrumutăm din bănci pentru plata TVA-ului la proiecte. Am dat, spre exemplu, pentru apă şi canal, cota de TVA ce a însumat 2.500.000 de lei. Sper ca atunci când împarte banii, Consiliul Judeţean să ţină cont şi de aceste eforturi pe care le facem pentru susţinerea de investiţii şi să dea un plus la alocarea bugetară”, a mai arătat Mircea Pătrânjan.

Proiecte sunt destule, banii să vină

Pe de altă parte, investiţii se anunţă şi pentru 2013. „Pentru acest an, a rămas DC 48, care trebuie modernizat şi e prins pe HG 577. Să vedem dacă primim ceva bani pentru execuţie. Alimentarea cu apă a satului Vaidei (6.400.000 de lei) este cuprinsă într-un program investiţional depus pe fonduri de mediu. Aşteptăm finanţare. În lucru este proiectul demarat pe 125B (modernizare a 11 kilometri de drum forestier Romos – Ciungu Mare, în valoare de 1,5 milioane de euro). E stopată lucrarea, din cauza vremii, dar se va relua imediat ce timpul va permite. De asemenea, vrem să depunem un proiect pentru un centru de informare turistică, pe Măsura 313”, a mai precizat primarul. Totodată, GAL-ul reprezintă încă o speranţă pentru administraţia locală. „Mai avem un program de modernizare străzi în interiorul Romosului (75.000 de euro). Este aprobat şi urmează licitaţia. Ne-am alipit unui GAL din zona Mureşului, cu încă 10 primării din judeţul Alba şi se pare că am avut noroc”, a mai menţionat edilul-şef din Romos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.