ActualitateFlash

Romeo Beja, sindicalist şi în puşcărie

Maximilian Gânju

Fostul lider sindical Romeo Beja (foto) urmează modelul lui Miron Cozma şi în penitenciar şi ar fi devenit un mic lider sindical. Beja şi-a învăţat mai mulţi colegi de celulă cum să-şi ceară drepturile.

Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, Romeo Beja şi alţi 10 condamnaţi au chemat în judecată Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cer despăgubiri. Beja şi camarazii săi sunt nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, dar şi de o serie de drepturi care le-ar fi fost încălcate de cei de la penitenciar. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti şi urmează ca magistraţii să stabilească şi primul termen de judecată. Beja şi ceilalţi 10 semnatari ai acţiunii au pretenţii atât materiale, cât şi pentru prejudicii morale.
Fostul vicepreşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Romeo Beja,  a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru subminarea puterii de stat. Procesul în care a fost judecat pentru Mineriada din 1989 avea să se finalizeze în septembrie 2005, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă Beja a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei. S-a refugiat în Austria şi a primit statut de azilant politic, iar autorităţile române nu s-au putut atinge de el timp de 10 ani. A revenit în ţară şi a fost încătuşat chiar din faţa magistratului care ar fi trebuit să decidă dacă i s-a prescris pedeapsa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura