Romeo Beja atacă pe două fronturi

03-romeo-bejaMaximilian Gânju

Fostul vicepreşedinte de sindicat din Valea Jiului, aflat după gratii pentru subminarea puterii de stat, mai încearcă o dată să scape de pedeapsa de cinci ani. În paralel, Romeo Beja cere şi revizuirea hotărârii judecătoreşti în urma căreia a fost condamnat.

Romeo Beja (foto) a ajuns în penitenciar la finele anului trecut, imediat după ce a pus piciorul în ţară, acesta încercând să obţină prescrierea condamnării de cinci ani pe care a primit-o pentru Mineriada din 1999. Fostul ”locotenent” al lui Miron Cozma ar fi calculat greşit perioada de prescriere a pedepsei şi a fost încarcerat chiar din faţa judecătorului de la care spera să-şi obţină libertatea. A încercat să scape printr-o contestaţie la executare, respinsă de instanţă, iar acum atacă pe două fronturi. Astfel, Beja a înregistrat, la finele săptămânii trecute, o nouă contestaţie la executare ce a intrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, dar şi o cerere de revizuire a condamnării primite pentru subminarea puterii de stat.
Ambele căi de atac utilizate de fostul lider sindical vor fi soluţionate, prima la începutul lunii noiembrie, iar a doua la finele acestei luni. Romeo Beja poate invoca, printre altele, fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în dosarul Mineriadei din 1999. Totodată, acesta, pe baza faptelor sau împrejurărilor noi, poate dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei. Romeo Beja a fost condamnat la cinci ani de închisoare, împreună cu Vasile Lupu, Dorin Loiş, Constantin Creţan şi Ionel Ciontu, pentru Mineriada de la Costeşti din ianuarie 1999. A fugit din ţară imediat după sentinţă şi a fost dat în urmărire internaţională, dar a primit statut de azilant politic în Austria şi n-a putut fi extrădat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare