Românul, alergând a milă

02 volodia macovei (5)Mereu am fost o naţie alergând. Am alergat la Paris, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, pentru a aduce costume şic, gesturi de domnişoară şi băuturi fine, pe care să le explicăm, în romane obosite, ţăranului rupt de foame.

Am alergat după progenituri de la periferia marilor familii europene, pentru a ne lăuda cu câteva secunde istorice de monarhie. Am alergat prin stepa rusească, pentru a fi mai egali unii cu alţii, precum pământul încremenit de acolo. Am alergat după lapte la unu dimineaţa, după carne de la Iaşi la Timişoara, după discuri cu Madonna la Chişinău sau Budapesta. Am alergat după Iliescu, să ne facă revoluţionari cu diplomă, după Caramitru, să ne recite de pe recuzita armatei, după Dinescu, să ne dea vin şi femei de la Dunăre, după Băsescu, să-l bată pe Iliescu, după învăţăceii lui Iliescu să-l bată pe Băsescu, după şomaj, după spălatul vaselor în Europa, care ne iubeşte când cerem puţin, după Europa însăşi am alergat de ni se aud maţele chiorăind şi acum.
Înainte de Paşti am alergat, alergaţi de televiziune, către Boston şi i-am bătut cu jambierele pe toţi teroriştii lumii… în limba engleză, în ciuda opincilor de atletism care zbiară: varză, viezure, brânză… Acum ne pregătim să alergăm, iarăşi alergaţi de TV, pe un drapel mare, mare, care pare să fie folositor în a acoperi miile de hectare de pământ pe care nu le mai lucrează nimeni; aşa de mare e dragostea noastră de ţară încât, de pe sateliţi, România se va vedea ca ţara care zâmbeşte tricolor, deşi din avioane sportive se va vedea mai degrabă un rânjet năuc.
Din perspectivă hunedoreană, se aleargă spre Bucureşti: toţi primarii mai de Doamne-ajută de pe la noi s-au săturat, se pare, să tot alerge printre casele oamenilor care le tot cer ceva, sunt pe turnantă şi vor să dea cu pieptul transpirat de Palatul Parlamentului, acolo unde şi alergatul se face în somn. Nici parlamentarii deja ajunşi nu se lasă, doar că ei fug din Parlament, unde i-au trimis hunedorenii din alergare, către slujbe la stat mai roze ca porcul sănătos înainte de Crăciun.
Mai suntem câţiva, hăcuiţi de vremuri, care alergăm în jurul cozii de ciudă că, pentru noi, nu s-a inventat linia dreaptă.
Cu toţii formăm, năucitor, naţia asta… de neoprit!

2 comentarii la „Românul, alergând a milă

 • 9 mai 2013 la 18:22
  Legătură permanentă

  AI NOSTRI TINERI LA PARIS INVATA LA CRAVATA NDUL CUM SE LEAGA ///auplecat vaci si sau inttors BOI [musca la arat] noi locuitori acestui teritoriu am fost alesi de aliati precum slugi credincioase motiv pentru care am stat negociat in genunchi dar faptele rominilor sint consemnate dar si reale ///poate neam neglijat noi penoi inventii inovatiii cruciale in istoria omeniri CONCURENTA TRADAREA INDOLENTA TOATE neau adus aici un cerc restrins reprezinta ilegal interesele tari iar putere STA IN CATUSE BAU BAU UE NATO nu sugerez nesupunerte civica DAR DETEST VAICAREALA sa fim seriosi traiul linistit MULTI IL AGREAZA SI SE COMPLAC IN SITUATII BENEFICE ROMANE AJUTATE SINGUR DZEU NUTI BAGA IN TRAISTA ma mir ca am compatrioti care traiesc mersi bine si scuipa in???? HAI LA MUNCA FILOZOFI DIN PAPUC ATI FURAT BUGAT GATAAA LAMUNCA SCLAVI LUXULUI BAUUUU

 • 10 mai 2013 la 0:29
  Legătură permanentă

  Daca aceste reguli ar fi respectate ,societatea ar trai decent si fara frica de ziua de maine !!!

  Obligatoriul sa am un birou in orasul unde m-au votat cetatenii sa pot dialoga cu ei !

  As obliga Guvernul Roman sa ia de urgenta o masura impotriva magistratilor care au pedepsit Romania la CEDO ,sa le comfiste averile si sa fie arestati si condamnati ,statul nu trebuie sa plateasca interlopi cu legitimatie la stat !

  As obliga primarii sa asigure locuinte la saraci care dorm in strada si mananca din gunoaie ,o cantina sociala !

  As obliga primarii sa stranga cainii strazii !

  As obliga primarii sa faca parcuri de joaca pentru copii si pentru batrani cu aparate de gimnastica in aer liber !

  As obliga primarii sa trimita consilierii pe sectoare sa vada cate persoane traiesc intr-o familie ,cate lucreaza ,cate merg la scoala ,sa le pot ajuta cu ce au nevoie ,sa nu ajunga infractori !

  Cetatenii civili trebuie educati ,dar cel mai mult trebuie educati functionarii statului cu facultate care au inceput sa fure din banii saracilor de investitii in locuri de munca si locuinte ,ar trebui arestati si comfiscate averile lor si demisi din functiile statului pe o perioada de minim 10 ani !

  As obliga primarii sa asigure paza scolilor , o masa calda gratuit pentru elevi ,si o bursa obligatoriul dupa meritul elevului !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.