Românii au băut mai multă bere în primul semestru din 2012

Consumul de bere din România a înregistrat pe primul semestru o creştere în volum de 4 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, însumând astfel 8,3 milioane de hectolitri, a anunţat  asociaţia Berarii României.

Deci, după o lungă perioadă în care piaţa berii a fost profund marcată de un context economic nefavorabil, mai exact la patru ani de la declanşarea recesiunii, se înregistrează prima creştere. Această evoluţie se datorează unui cumul de factori care a generat la nivel de piaţă reluarea unui trend pozitiv. Astfel, temperaturile ridicate şi Campionatul European de Fotbal au reuşit să creeze un context favorabil revenirii unor obiceiuri de consum pe care perioada de criză le modificase într-o mare măsură.  De remarcat faptul că peste 98 la sută din cantitatea de bere consumată în România este asigurată din producţia internă, piaţa berii înregistrând cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentară. Puternic lovită de criza economică, care a indus o scădere majoră a puterii de cumpărare a românilor, piaţa berii s-a confruntat începând din 2008 cu o contracţie importantă la nivelul consumului, scăderea cumulată în anii 2009 şi 2010 atingând 16 la sută. Perioada de acalmie din 2011, când piaţa a dat semne de stabilizare, a fost înlocuită în chiar primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului. Scăderea consumului de bere la nivelul pieţei a avut în cei patru ani de recesiune implicaţii negative la nivelul întregii industrii. Astfel, în doar trei ani, numărul locurilor de muncă generate de industria berii la nivelul întregii economii, direct şi indirect, s-a redus cu de 21 la sută, scăzând cu peste 20.000. În anul 2011, consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 89 litri, volumul total al pieţei berii atingând 17 milioane de hectolitri, menţinându-se la nivelul anului precedent.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Au plagiat Ciprian Roman şi Ovidiu Homorodean?

Doi dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară de la noi din judeţ sunt acuzaţi de plagiat de către...

Un nou pui de zimbru a venit pe lume la Rezervaţia Slivuţ

Un nou pui de zimbru a venit pe lume în noaptea de marţi spre miercuri, în Rezervaţia Slivuţ, de lângă...

Un nou trofeu pentru Corul „Sargeţia“

Corul „Sargeţia“, din Deva, a cucerit premiul I şi trofeul „Liviu Borlan“ al Festivalului Coral Internaţional „Liviu Borlan“, desfăşurat săptămâna

Închide