Revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara intră în linie dreaptă

31 martie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Ieri, marţi, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu (foto), a semnat contractul de finanţare pe fonduri europene a proiectului privind revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara. Mai precis, este vorba despre Muzeul Fierului şi reamenajarea parcului Libertăţii, inclusiv construirea unui pod pietonal peste Râul Cerna.

Proiectul „Revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Obiectivul specific 13.1: Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, Apelul de proiecte POR/2018/13/13.1/1/7REGIUNI.
Valoarea totală a proiectului este de 9.379.126,37 lei (2.013.768,41 euro), din care Asistenţa Financiară Nerambursabilă solicitată de 9.191.543,84 lei, iar contribuţia Unităţii Administrativ-Teritoriale Municipiul Hunedoara de 187.582,53 lei.
„ADR Vest ne-a trimis astăzi documentele, am semnat contractul şi de astăzi începem procedura de licitaţie pentru proiectare şi execuţie. Am mai spus-o, trăim vremuri grele, dar asta nu înseamnă că ne oprim. Nu stăm pe loc, acolo unde se poate lucra, lucrăm – din fericire, proiectul de revitalizare a centrului istoric al municipiului Hunedoara merge înainte! Sunt optimist şi vreau să cred că va exista viaţă şi după această criză de neimaginat în urmă cu câteva luni”, a declarat Dan Bobouţanu (medalion), primarul municipiului Hunedoara.
Cele două obiective ale proiectului sunt:
• Muzeul Fierului, amplasat în Piaţa Libertăţii, nr. 24, pe un teren cu o suprafaţă de 1.696 de metri pătraţi;
• Parcul Libertăţii, 3, amplasat în Piaţa Libertăţii, Hunedoara, pe un teren cu o suprafaţă de 4.525 de metri pătraţi cu pod pietonal, amplasat în Piaţa Libertăţii, pe un teren cu o suprafaţă de 298 de metri pătraţi.
Parcul Libertăţii va fi reabilitat şi modernizat, urmând a fi transformat într-un pol generator de evenimente cu important rol social şi turistic. Vor fi modificate aleile şi accesul pietonal în parc, acesta va fi transformat parţial într-un spaţiu destinat manifestărilor culturale, iar zona va fi folosită pentru târguri cu specific.
Tot aici va fi amplasată şi o fântână arteziană sub forma unui joc de apă de la nivelul planului de călcare. Monumentul existent în parc va fi pus în valoare prin construirea unei zone de scenă în aer liber în proximitatea acestuia. Va fi creată o alee largă care să creeze trasee coerente şi să pună în evidenţă edificiile oraşului. Nu în ultimul rând, va fi înlocuit mobilierul urban: bănci, coşuri de gunoi, suport pentru biciclete şi vor fi amenajate spaţiile verzi. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea infrastructurii locale la scară mică, prin amenajarea unui spaţiu verde şi a unui centru cultural pentru populaţie, dar şi pentru turişti, cu rolul de creştere a calităţii vieţii populaţiei de pe raza municipiului.
Muzeul Fierului va fi realizat într-o clădire care urmează să fie reabilitată, modernizată şi dotată corespunzător. Amenajarea spaţiilor necesare funcţionării muzeului se va face prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulaţie specifice funcţiunii, precum şi consolidări şi reparaţii structurale. Bineînţeles că vom avea în vedere promovarea egalităţii de şanse şi gen prin aplicarea unor sisteme audio-vizuale ajutătoare la percepţia muzeului şi a obiectelor expuse în acesta, precum şi asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi atât în cadrul muzeului, cât şi în cadrul parcului.
Cele două obiective, parcul şi muzeul fierului, vor fi legate printr-un pod pietonal peste Râul Cerna.
Proiectul are o durată de implementare de 33 de luni, începând din 1 aprilie 2020 până în 31 decembrie 2022.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sponsorizare de la Hidroelectrica pentru spitalul judeţean

Un ajutor pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva vine şi de la Hidroelectrica, după ce acţionariatul a aprobat sponsorizarea unui...

Farmaciştii militari din Sibiu fabrică şi ne trimit dezinfectant

Farmaciştii Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin“ Sibiu au început prepararea unei soluţii alcoolice dezinfectante pentru mâini, necesară pentru...

Spitalul Judeţean rămâne unitatea pentru tratarea COVID-19. Spitalele din Hunedoara, Orăştie, Vulcan şi Lupeni, desemnate spitale de suport

Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei la nivelul fiecărui judeţ a capacităţilor de îngrijire a pacienţilor, a elaborat lista cu spitalele...

Închide