Actualitate

Rețea de certificate false COVID: Medic de familie, condamnat pentru mită și fals informatic

Un medic de familie din județul Constanța a fost condamnat de Tri­bu­nalul Constanța la trei ani de în­chisoare cu suspendare, după ce a emis, contra cost, certificate de vac­ci­nare COVID-19 fictive. Potrivit ins­tanței, medicul a pretins și primit bani de la mai multe persoane, în schimbul introducerii unor date false în sis­te­mul național de vaccinare.

În mod repetat
Potrivit Hotărârii nr. 363/2025 a Tri­bunalului Constanța, medicul Radu Daniel Ioan, cu cabinet în comuna Corbu, a fost găsit vinovat de luare de mită și instigare la fals informatic, pentru că a emis, în mod repetat, cer­tificate false de vaccinare.
„La data de 28.02.2022, i-a solicitat și chiar a primit suma de 600 lei de la o persoană, pentru a-i emite un cer­ti­fi­cat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat”, se arată în docu­mentul instanței.
Medicul a fost condamnat la 2 ani și 9 luni pentru luare de mită, și la 9 luni pentru instigare la fals informatic. Pedepsele au fost contopite, iar sanc­țiunea finală este de 3 ani de în­chisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pe un termen de probă de 3 ani.
Decizia Tribunalului
În această perioadă, inculpatul tre­buie să respecte mai multe măsuri, prin­tre care: să se prezinte periodic la Ser­viciul de Probațiune; să anunțe schim­bările de domiciliu și loc de muncă; să participe la un program de reintegrare socială; să efectueze 90 de zile de muncă neremunerată în folo­sul comunității, potrivit presei locale.
Tribunalul a dispus anularea a trei cer­tificate de vaccinare emise fictiv, care apar în sistemul RENV cu urmă­toa­rele coduri: CT 2415447 (R. Valen­tin), CT 6228816 (Ț. Marian), CT 9331381 (R. Alexandru Gabriel).
Totodată, a fost ordonată confis­ca­rea sumei de 1.100 de lei, considerată obținută ilegal de către medicul Radu Daniel Ioan, și plata a 6.000 de lei chel­tuieli judiciare.

Lanț de complicități și trafic de influență
Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a mai vizat și alte persoane. Un intermediar, identificat ca N.E., a încheiat un acord de recu­noaș­tere a vinovăției pentru trafic de influență și instigare la fals informatic.
„În perioada 11-12.04.2022, pre­va­lându-se de influența asupra medicului Radu Ioan Daniel, inculpatul N.E. a primit 1.250 lei de la o persoană pentru a-i facilita obținerea unui certificat de vaccinare, fără ca vaccinul să fi fost administrat efectiv”, arată procurorii.
Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Dacă va ră­mâne definitivă, aceasta va deveni un pre­cedent important, într-un context în care zeci de dosare similare sunt în lu­cru la nivel național, scrie Stiripesurse. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura