Restaurarea conacului Berthelot, aproape finalizată

15 septembrie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Comuna General Berthelot este unul dintre beneficiarii proiectului „Conservarea bio şi geodiversităţii ca suport al dezvoltării durabile şi al creşterii economice şi sociale a zonei Ţara Haţegului-Retezat“, proiect realizat de Academia Română, Universitatea Bucureşti şi Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului (formată din 12 comune din zonă) şi sprijinit printr-un grant al Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei, în cadrul proiectelor europene.

Un proiect de peste două milioane de euro

Primarul comunei, Marina Huzoni (foto), apreciază că este vorba de un proiect complex, care interesează din punct de vedere ştiinţific, economic, social, dar şi din punct de vedere patrimonial, pentru că vizează, printre altele, şi restaurarea conacului Berthelot.

Valoarea generală a proiectului este de 2.083.337 euro, din care 1.579.865 euro reprezintă finanţare externă. Între obiectivele principale, se regăseşte cercetarea şi elaborarea de studii integrate pentru monitorizarea, conservarea şi valorificarea biodiversităţii din Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele-Retezat şi a geoparcului Ţara Haţegului, pentru realizarea unei bănci de date genetice vegetale şi animale şi dezvoltarea unei agriculturi ecologice, tradiţionale, în zonă. De asemenea, proiectul mai vizează campanii de conştientizare a cetăţenilor de necesitatea conservării bio şi geodiversităţii şi de refacere a mediului, prin curăţarea şi plantarea unei suprafeţe de şapte hectare, iar un alt punct care îl mai cuprinde este, cum am mai arătat, reabilitarea clădirii din comuna General Berthelot, proprietate a Academiei Române, şi realizarea Centrului de Cercetări de Bio şi Geodiversitate Ţara Haţegului, precum şi elaborarea unei strategii de dezvoltare durabile a zonei Ţara Haţegului.

Satisfacţia primarului Marina Huzoni este mare, pentru că după multă aşteptare a derulării acestui proiect, după emoţii şi gânduri zilnice, se apropie şi ziua finalizării lucrărilor de restaurare a conacului Berthelot, „undeva până în 1 octombrie“, după cum ne spune, bucuroasă, primăriţa. Valoarea efectivă a restaurării imobilului se ridică la 650.000 euro, restul de bani fiind destinaţi mobilierului, altor dotări, precum şi cercetării.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Muntenas de la oras spune:

    Am sa urmaresc in mod deosebit daca pana la 1 octombrie conacul Berthelot, va fi complet restaurat, utilat şi mobilat, in caz contrar am sa va scriu in fiecare zi comentariu pana cand o sa acordati bulina neagra doamnei primar… Asta asa ca sa nu mai zica lumea ca sunteti sclavii lui MM… desi se vede de la distanta mare. Mai vorbim in saptamana de dupa 1 Octombrie.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
„Campioana unei mari iubiri” vine la Lupeni

„Lupii negri” au rămas cu iluzii deşarte în privinţa unui meci cu Dinamo sau Steaua, după tragerea la sorţi a...

O nouã medalie de aur

Inventatorul devean, Corneliu Birtok-Băneasă (foto) a câştigat medalia de aur la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Inventică...

Belu şi Bitang rămân în „umbră”

Până la Campionatele Mondiale din octombrie, gimnastele din echipa României vor mai evolua la Campionatele Naţionale (17-19 septembrie) şi la...

Închide