Relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Bucureşti a provocat o dispută între politicieni. Contre între premier şi europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan

2 august 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Un adevărat scandal s-a pornit între premierul Mihai Tudose (foto sus) şi europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan (foto jos), după ce acesta din urmă a criticat guvernul pentru proiectul privind relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Bucureşti. Mihai Tudose l-a avertizat pe Mureşan declarând că va discuta cu „liderii domniei sale“.

„Mi-e jenă să-i pronunţ numele”
„O să încerc să am o discuţie cu partidul domniei sale. România face eforturi deosebite să mute la Bucureşti Agenţia Europeană a Medicamentului. Am găsit sediul, s-a depus documentaţia, încercăm să ne facem lobby. Un europarlamentar român spune că sediul nu e bun, că e bătaie de joc şi că nu se poate să fie mutată Agenţia respectivă de la Londra la Bucureşti, fiindcă aşa vrea Guvernul României. El e român. Nu dau nume, că mi-e şi jenă, nu merită pomenit“, a spus Mihai Tudose despre Siegfried Mureşan într-un interviu pentru Agerpres. „Nu doresc să discut cu dumnealui, dar o să am o discuţie cu liderii domniei sale. Am înţeles, suntem cu toţii români, el reprezintă România acolo. Înţeleg declaraţii politice, că nu-i place de cineva sau cum acţionează cineva, e altceva. Dar când prin acţiunile domniei sale chiar aduce deservicii României şi deservicii grave, poate cineva îi face un consult, nu ştiu“, a mai spus Mihai Tudose.

„Să îmbunătăţească propunerea”
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a criticat guvernul pentru că a ales pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului o clădire aflată abia în construcţie, situată în Pipera, cea mai aglomeratră zonă a Capitalei.
„Am citit, mărturisesc, deloc surprins, răspunsul prim-ministrului Mihai Tudose la remarcile mele privind propunerea necorespunzătoare pe care România a înaintat-o Comisiei Europene drept candidatură în vederea relocării Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) de la Londra la Bucureşti. Răspunsul prim-ministrului Tudose este pe măsura, din păcate, a dosarului de candidatură a ţării noastre, adică fără nici un argument serios. Prim-ministrul a făcut o propunere proastă şi ne cere tuturor să spunem că este o propunere bună. Eu nu voi face asta. Să îmbunătăţească propunerea şi atunci voi spune că avem şanse să câştigăm. România şi Bucureştiul au nenumărate atuuri pentru care merită să găzduiască această agenţie, dar, spre deosebire de prim-ministrul Mihai Tudose şi de Guvernul PSD – ALDE, eu, la Bruxelles, vorbesc despre argumentele solide care sunt în favoarea ţării noastre şi fac lobby pentru obţinerea relocării acestei agenţii în România ştiind care sunt cerinţele şi standardele impuse unei agenţii europene”, arată europarlamentarul din Hunedoara.
„Guvernul PSD – ALDE, în schimb, a blocat orice şansă de a câştiga pentru România, propunând mutarea agenţiei pe una dintre cele mai aglomerate străzi din Bucureşti, lipsită de minima infrastructură de transport şi precară la toate capitolele care chiar contează în dosarul unei astfel de candidaturi. Cum să propui mutarea unei agenţii europene cu peste 600 de angajaţi şi o reţea de experţi internaţionali de 4.500 de medici şi oameni de ştiinţă dintr-o zonă aflată aproape de centrul Londrei, cu acces la o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz, la reţeaua de feriboturi a oraşului şi la doar 2 minute de mers cu maşina de o autostradă interioară, într-un loc din Bucureşti legat de oraş printr-o străduţă cu o singură bandă pe sensul de mers, 1 staţie de metrou şi 2 linii de tramvai desprinse, parcă, din anii ‘90, unde se aşteaptă, la orele de vârf, zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajaţi de pe platforma industrială? Această competiţie nu se câştigă, aşa cum vedem şi în filmul de promovare a candidaturii României, vorbind despre o realitate paralelă, cu imagini filmate în studio, cu copii fericiţi în leagăne şi grafică făcută pe calculator care, aflăm din presă, nici măcar nu reprezintă topografia reală a zonei şi care, aflăm tot din presă, ar aparţine unui om de afaceri cunoscut în toată ţara pentru că a construit ilegal un bloc-turn în centrul Bucureştiului, punând în pericol o catedrală monument istoric şi continuând construcţia blocului-turn deşi existau decizii ale justiţiei care declaraseră nulă autorizaţia de construcţie. Cum poate crede cineva, nu spun un prim-ministru în funcţie, că vreodată Comisia Europeană se va lăsa târâtă într-o astfel de controversă şi că va accepta şi finanţa construirea sediului unei agenţii europene pe un astfel de teren?”, a adăugat Siegfried Mureşan.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Moțu' spune:

    Nu înțeleg de ce îl tot promovați pe sigfried ăsta că în afară de faptul că s-a născut în Hunedoara n-are nici o legătură cu județul nostru. N-a făcut nimic nici pentru hunedoreni nici pentru România.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Avansări în grad la jandarmi şi pompieri

  Pompierii şi jandarmii hunedoreni au avut ieri motive de bucurie. Asta, pentru că mai mulţi dintre ei au fost...

Şi poliţişti hunedoreni cer ieşirea la pensie

Valul cererilor de pensionare din rândul angajaţilor din Ministerul de Interne nu se mai opreşte. Poliţiştii preferă să se retragă...

Gardienii de la Penitenciarul Bârcea, pregătiţi de proteste

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), a anunţat că gardienii îşi vor notifica angajatorul, începând...

Închide