Fara bascalie

Regiunea Alba – Hunedoara (în această ordine…)

Citind ieri ştiri pe fluxuri on-line, dau peste iniţiativa legislativă a UDMR, adoptată de Senat, pentru înfiinţarea a 16 regiuni şi a cinci macroregiuni de dezvoltare.
Imediat, am căutat Hunedoara. Absolut previzibil, am găsit-o alături de Alba. Mai precis, regiunea avută în vedere de legiuitor este Alba – Hunedoara, iar ca macroregiune de dezvoltare, Arad – Caraş-Severin – Timişoara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Braşov (macroregiunea IV).
Nimic nou sub soare. Alba şi Hunedoara au fost împreună, parcă până în 1965, în regiunea Hunedoara, cu reşedinţa la Deva, Alba Iulia şi Ilia fiind capitale de raion.
Pe de altă parte, dintr-un punct de vedere parţial subiectiv, parţial explicabil etno-cultural, hunedorenii pot fi buni colegi de regiune doar cu Alba. Momentan, suntem în regiunea de dezvoltare Vest, alături de judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Dacă separăm puţin Transilvania pe regiuni istorice, atunci Timişul şi Caraşul fac parte din Banat, iar Aradul (şi Bihorul) din Crişana. Noi am fi practic primul judeţ central-transilvănean, facem parte din Transilvania propriu-zisă. Pentru un plus de claritate, cu un simplu search pe Google, se obţine zonarea României pe regiuni, la http://ro.wikipedia.org/ wiki/Transilvania#Pozi. C5.A3ia_geografic.C4.83._Terminologia. De Oltenia suntem clar separaţi prin munţi, deci, nu există posibilitate de confuzie sau de alăturare regională. Cu Sibiul nu avem multe în comun, acolo, saşii au definit un alt gen de civilizaţie.
Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională. Nu discut aici faptul că propunerea legislativă vine de la UDMR şi nu agit fantasme şi isterii naţionaliste. Mă interesează relevanţa practică a unui asemenea demers şi plasarea sa într-un context ce ne defavorizează. Repet, alăturarea celor două judeţe, Alba şi Hunedoara, este firească. Nu pot fi nici suspectat de parti-pris-uri hunedorene, întrucât sunt născut la Alba Iulia, unde am şi copilărit. Recunosc însă că aş fi dorit să văd Deva, Hunedoara şi Simeria unite într-un oraş care să poată contracara alte construcţii citadine asemănătoare. Din păcate, dacă legea va trece, la nivel simbolic, Alba Iulia este mult mai bine plasată pentru a deveni reşedinţă de regiune. Împreună cu Sebeşul, formează un pol de dezvoltare puternic, religios este arhiepiscopie ortodoxă cu tradiţie şi în plus, este apropiată de Blaj, arhiepiscopie majoră greco-catolică. Are universitate (obsesia mea, dar asta este…) şi la momentul de faţă, susţinere politică mai puternică decât Deva.
De văzut, dacă se va adopta legea în Camera Deputaţilor.

10 comentarii la „Regiunea Alba – Hunedoara (în această ordine…)

  • Nu este vorba mai sus de acel Petre Lupu care a dialogat cu Mircea Lepadatu. Domnule Gruian, judetul nu este Timisoara ci Timis. Alba-Iulia si Ilia nu au fost capitale de raion ci resedinte de raion. Capitala este una singura: Bucuresti. Apoi, nu inteleg de ce Hunedoara este mai aproape de Alba etno-cultural decat de Arad, Timis si Caras-Severin ? Etno-cultural ? Doamne fereste….Ar trebui sa stiti ca nici judetul Arad, nici, judetul Hunedoara nu fac parte in totalitate nici din Banat, nici din Transilvania pentru ca tot ce este la sud de Mures este considerat a fi in Banat iar ce este la nord de acest rau este in Transilvania.

  • erata:da, in primul paragraf, e Timis si nu Timisoara, multumesc pentru corectie

  • Alti tac si fac ! Noi ca de obicei nu ne vedem interesele . Cei pusi sa vada ce se intimpla au alte ocupatii .

  • cel mai important obiectiv care ar schimba zona este aeroportul hunedoara.atunci am avea o deschidere mare pentru europa si ca investitii si ca turism.

  • aeroport pentru ce?ce se poate vedea atit de inedit in acest perimetru, gropile din asfalt, lumea saraca si cersetorii sau copiii strazi, disponibilizarile masive si lipsa oricarei perspective…aeroport in conditiile in care nu ar fi unul la o ora si jumatate distanta cum este cel din Sibiu, sau trei ore cum este cel din Timisoara, sau tot atit pentru a ajunge la Cluj…din Milano ca sa ajungi la Malpensa iti trebuie mai mult timp ca de la Deva la Sibiu…in Zurich ca sa ajungi la aeroport ai tren direct din gara,cu un orar respectat la secunda,ne cocosim sa lansam idei marete cind in fapt facem pipi la coltul blocului si ne spalam pe miini o data la saptamina in cazul fericit…a e drept de ce nu s-ar vedea din avion holdele de buruieni de pe lunca Muresului sau chiar Muresul poluat de gunoaie!!cit despre impartirea pe regiuni este o gaselnita a celor ce evita sa vada clar realitatea ca nu le pasa sa gaseasca solutii(si nici nu sunt capabili)la criza profunda in care suntem…toata lumea este inspaimintata de ce se intimpla numai la noi se brodeaza- cu o inconstienta criminala- flori pe o camasa rupta, facuta praf…

  • pai atunci hai sa ii chemam pe cei de la al qaida sa ne arunce in aer castelul corvinilor ,cetatile dacice,bisericile din tara hategului,tinutul padurenilor si sa mergem sa vizitam piramidele,desertul si alte nebunii si sa-i imbogatim pe dictatori

  • eu spun ca mai bine sa facem infrastructuri feroviare, de exemplu ca tot salta trenurile de pe calea ferata, sa facem sosele ca tot nu avem, investitorii tot nu vin ca acum se duc in India sau in China sa facem agricultura ca tot nu o avem si poate niste inteprinderi cu ceva tractoare la indemina cultivatorilor din mediu rural sa ne facem inainte de toate sa avem dupa ce bea apa in mod demn…sa nu punem mereu carul inaintea boilor…cu sau fara voia noastra nu imbogatim dictatorii, imbogatim delicventii, coruptii si mafia…cine nu doreste ca toate obiectivele citate de dvs sa fie vizitate?dda chiar si cu aeroport turistii nu vor veni pentru ca e o aventura periculoasa sa dai din groapa in groapa ca sa ajungi la locul cu pricina…cit despre solutiile extreme cu al qaida no coment! si egiptienii au sosele bune la o adica!

  • Revin domnule Gruian. Nu inteleg explicatia cu etno-culturalu !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura