Război în cimitir. Producători de coroane funerare de plastic dau în judecată primăria

Producătorii de coroane funerare de plastic dau în judecată Primăria Oradea, după ce aceste obiecte au fost interzise în cimitire pentru că sunt poluante şi nu pot fi reciclate.

Şi în alte localităţi
Astfel, aceştia au anunţat că vor da în judecată Administraţia Domeniului Public, subordonată Primăriei Oradea, după ce instituţia a interzis depunerea acestui tip de coroane în Cimitirul Municipal.
Începând de la 1 iunie, ADP a interzis vânzarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe, dar şi depunerea acestora în cimitir, iar res­tricţii similare încep să fie aplicate şi în alte localităţi.
Administraţia orădeană a decise să in­ter­zică aceste coroane pentru că aran­jamentele din plastic nu pot fi reciclate fiind­că nu sunt ştanţate cu tipul ma­te­rialului, iar cele din flori naturale cu inser­ţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP o cheltuială de 60.000 lei lunar.
„De când s-a aflat de Oradea, au în­ce­put şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de an­ga­jaţi pe care îi plătesc”, se plânge Rózsa Maria, directorul companiei Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România, scrie g4media.ro.

Soluţii ar exista, spun producătorii
Principalii 14 producători din ţară au apelat la o casă de avocatură din Cluj care pregăteşte un proces împotriva ADP.
Aceştia spun că soluţii există. ADP ar putea colecta separat coroanele cu sâr­mă sau din plastic, ca să nu mai ajungă de­şeuri nereciclabile, ar putea face com­post din cele naturale ori le-ar putea topi pe cele artificiale pentru a recupera me­talul. Totul se poate face cu o taxă verde pe coroane
Potrivit e bihorenu.ro, părţile au la dis­poziţie o vară întreagă ca să ajungă la un numitor comun. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a convinge populaţia de justeţea interzicerii coroanelor din plastic, cu inserţie din sârmă sau prea mari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.