Râu de Mori: investiţii în funcţie de alocările bugetare

Magdalena Şerban

Chiar şi după rectificare, alocările bugetare lasă de dorit în cazul multor administraţii publice din judeţ. Deşi zonă de munte, comuna Râu de Mori nu se poate lăuda cu venituri exorbitante dobândite din turism, aşa că greul investiţiilor rămâne tot în sarcina bugetului local.

,,Rectificarea a fost pe plus, dar e ca o picătură într-un ocean cu apă. Am primit 57.000 de lei. Bugetul pe 2018 este sensibil egal cu cel de anul trecut. Nu avem probleme cu asigurarea fondului de salarii, deci vom funcţiona în parametri normali până la finele exerciţiului financiar. Inclusiv plata asistenţilor personali şi a asistaţilor social s-a făcut în condiţii normale, deşi am auzit că mulţi colegi au întâmpinat dificultăţi la aceste capitole, din cauză că banii au venit greu de la stat, fiind în regim separat. Singurul meu of este că nu vom reuşi să implementăm unele lucrări pe care ni le-am propus. Avem multe cheltuieli cu partea de consultanţă, respectiv de avize la proiectele investiţionale accesate. Pe lângă taxele şi impozitele ce se colectează de la populaţie şi agenţi economici, înregistrăm venituri pe urma concesiunii păşunii deţinute (1.700 de hectare de păşune şi păşune împădurită, din care eligibile sunt doar 400 de hectare), dar şi o cotă foarte mică din exploatarea fondului forestier. Doar contractul de pază şi administrare a pădurii ajunge la circa 100.000 de lei pe an, aşa că banii pe care-i câştigăm abia acoperă cheltuielile. Am semnat deja contractul pentru reînnoirea amenajamentului silvic (conferinţa a doua). Ce mai vreau să spun e că în general, din primul trimestru al fiecărui an încep să intre plăţile dărilor locale, multe depinzând şi de cum se primesc subvenţiile de la APIA ”, a afirmat Niculiţă Mang (foto), primarul din Râu de Mori.
Mai trebuie adăugat faptul că din cei 59.000 de lei primiţi sub formă de ajutor de urgenţă pentru dezastrul produs de inundaţii, administraţia publică de aici a reabilitat drumul comunal Ohaba-Sibişel-Nucşoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.