Actualitate

Răsturnare de situație: Coiful de la Coțofenești ar fi fost furat la ordinul unor interlopi din România

Publicația olandeză RTL Nieuws arată că furtul tezaurului dacic expus la muzeul olandez Drents ar fi avut loc la ordinul unor interlopi din România și explică de ce infractorii aveau nevoie de valoroasele piese de patrimoniu.

Pentru negociere
Implicată în furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents din Assen, banda de mo­to­cicliști Hardliners ar fi recrutat hoții pentru marea lovitură. Furtul ar fi fost comis în nu­mele unor interlopi din România.
Cel care a dat comanda către gruparea olandeză ar fi vrut să folosească piesele ca material de negociere pentru a scăpa un infractor român de închisoare, potrivit RTL Nieuws, care citează surse din rândul in­frac­torilor și din cercul anchetei polițienești, scrie Adevărul.

„Nu a fost topit”
Deși inițial existau temeri că artefactele ar fi fost distruse sau topite, anchetatorii spun că există indicii tot mai clare că obiectele sunt intacte. Casca s-ar putea afla în con­tinuare în Olanda, conform unei surse apro­piate anchetei.
„Se adună indicii că coiful nu a fost topit. Probabil că se află undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurată într-un prosop”, a declarat o sursă apropiată anchetei po­liției.

Hoții au scăpat Coiful de la Coțofenești în timpul jafului
Publicația olandeză amintește cum, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, hoții au folosit o bombă artizanală pentru a forța o ușă a Muzeului Drent, unde era expusă co­lecția de piese de tezaur din România.
În patru minute, hoții au spart două vitrine, folosind ciocane mari, și au plecat cu coiful de la Cotofenesti și trei brățări de aur, cu o valoare totală de asigurare de 5,8 milioane de euro.
În timpul jafului, infractorii au scăpat coiful o dată, a declarat o sursă pentru RTL Nieuws.

Legătura cu banda Hardliners
Banda de motocicliști Hardliners a fost fondată în 2019 în închisoarea din Zaanstad de foști membri ai Hells Angels. De-a lungul anilor, membrii bandei au fost condamnați pentru șantaj, incendiere și violențe. În martie 2024, un tribunal olandez a interzis oficial gruparea.
Oficial, Parchetul olandez refuză să co­men­teze implicarea Hardliners: „Nu comen­tăm presupunerile bazate pe surse”, au transmis reprezentanții instituției.
Surse din ancheta poliției susțin că ordinul pentru jaful muzeului ar fi venit din România, de la un lider al lumii interlope care speră să obțină o reducere a pedepsei în schimbul returnării artefactelor. Identitatea acestuia nu a fost dezvăluită.

Șapte persoane au fost arestate în cazul furtului tezaurului dacic
Publicația olandeză mai scrie că poliția a pornit imediat în căutarea tezaurului dacic. Ancheta s-a concentrat în zona orașului Heerhugowaard din Olanda de Nord și a împrejurimilor sale. Acolo, poliția a efectuat percheziții la mai multe locuințe și depozite și a arestat șapte suspecți, cărora li s-ar fi promis 15.000 de euro de persoană.
Printre cei șapte suspecți arestați se numără Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
În cazul lui Jan B., poliția a lansat o altă ope­rațiune sub acoperire înainte de ares­ta­rea sa. Agenții s-au dat drept reprezentanți ai unor cumpărători străini ai Coifului de la Coțofenești. Ei au oferit 400.000 de euro, sumă pe care B. ar fi refuzat-o. Deși ope­ra­țiunea a eșuat, Jan B. a fost arestat. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura