Sport

Puţine performanţe, mulţi campioni

Ciprian Marinuţ

După lupte seculare, care au durat… prea mult, DJTS Hunedoara a dezvăluit, ieri, „secretul” clasamentelor celor mai buni sportivi hunedoreni ai anului 2011 şi a anunţat că Gala Sportului va avea loc miercuri, 1 februarie.
Dincolo de întârziere, surpriza neplăcută o reprezintă faptul că doar trei dintre cei mai buni 10 sportivi practicanţi de discipline olimpice au medalii la competiţiile internaţionale. La sporturi neolimpice, clasamentul este invadat de 31 de practicanţi de arte marţiale, care au măcar medalii europene.

Pa, surpriză, pa, seriozitate
Clasamentele celor mai buni sportivi hunedoreni ai anului 2011 au ieşit la lumină, ieri, când Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Hunedoara a transmis un comunicat cu respectivele topuri. Instituţia condusă de Marieta Ilcu a renunţat astfel la „elementul surpriză, păstrat pentru Gala Sportului”, invocat ca justificare pentru întârzierea „desecretizării” acestor ierarhii. Situaţia demonstrează că DJTS Hunedoara umblă cu „vrăjeală ieftină” şi îşi schimbă planurile după cum bate vântul. DJTS a mai anunţat şi că Gala Sportului şi Tineretului Hunedorean va avea loc miercuri, 1 februarie, de la ora 13, la sediul Inspectoratului Şcolar Hunedoara. Rămâne de văzut dacă festivitatea va fi onorată de prezenţa gimnastelor de la lotul olimpic, motiv invocat pentru neanunţarea datei acestei festivităţi.

Gimnastica şi artele marţiale, sporturile anului 2011
Dincolo de manevrele ieftine ale DJTS, clasamentele aduc o imagine puţin performantă a sportului hunedorean. La sporturi olimpice, doar trei dintre cei mai buni 10 sportivi au medalii la competiţiile internaţionale. Este vorba de gimnasta Amelia Racea (foto), sportiva anului, de ocupanta locului trei, pugilista Xenia Journeac, şi de tenismena Raluca Ciufrilă. Ciudat, cele trei medaliate nu sunt şi primele pe podium. Alte trei sportive – Raluca Haidu (Gimnastică), Laura Gavriliuc (lupte) şi Andreea Todereanu (atletism) – au doar clasări pe locurile patru sau cinci la mondiale sau europene şi titluri de campioane naţionale. În fine, ultimii patru din top au performanţe doar pe plan naţional. Dintre primii 10 clasaţi în topul pe 2011, doar gimnastele şi probabil cei de la tir au şanse de a ajunge la Jocurile Olimpice Londra 2012, aşa că viitorul nu sună foarte bine.
La sporturi neolimpice, situaţia pare radical diferită, întrucât DJTS s-a simţit obligată să includă în top 31 de practicanţi de arte marţiale, care sunt minimum campioni europeni. Pe lângă ei, au mai intrat în top doar o practicantă de fotbal tenis şi o campioană de la fotbal tenis. Ploaia de titluri de campioni este însă puţin valoroasă, întrucât artele marţiale au un caracter aparte şi sunt slab cotate, din cauza numărului mare de stiluri şi organizaţii. Vom reveni cu amănunte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura