Protestează pentru că nu sunt disponibilizaţi

Maximilian Gânju

Circa 100 de mineri de la Exploatarea Lupeni, subunitate aparţinătoare Complexului Energetic Hunedoara, au protestat, ieri, în incinta unităţii, acuzând condiţii discriminatorii în ceea ce priveşte concedierea.
Mai exact, ortacii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că circa 50 dintre ei nu se află pe listele de disponibilizări. Aceştia sunt angajaţi la EM Lupeni şi au o vechime de circa cinci ani, dar şi-ar fi dorit să fie concediaţi pentru a încasa plăţile compensatorii de 37.000 de lei.
Potrivit directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, cei 50 de protestatari nu au fost trecuţi pe listele de disponibilizări deoarece compania energetică are nevoie de ei şi a investit sume considerabile în pregătirea lor. Totuşi, Dioane a făcut precizarea că nu-i poate ţine cu forţa pe angajaţi dacă aceştia nu-şi mai doresc locul de muncă. Sunt liberi să-şi facă lichidarea la zi, conform legislaţiei muncii. Restul ortacilor au ajuns să protesteze din cauza unei dezinformări sau din solidaritate cu cei nemulţumiţi.
Complexul Energetic Hunedoara urmează să disponibilizeze anul acesta 920 de salariaţi, după ce minele Lonea şi Lupeni sunt la un pas de închidere. Sindicatele au anunţat că programul de disponibilizări ar putea fi modificat dacă se va aproba prelungirea activităţii celor două mine cu încă un an de zile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.