Profesorii participã la grevã, dar bac-ul va avea loc

Dacă în urmă cu trei zile, doar cinci din cele 34 de centre în care urmează să se desfăşoare proba C a examenului de bacalaureat anunţaseră că, în mod cert, că aceasta va avea loc, între timp „au revenit şi ceilalţi la intenţii bune, prin urmare, nu vor fi probleme la bacalaureat”, anunţă inspectorul şcolar general.

Situaţia exactă va fi cunoscută doar astăzi, când cei 5.300 de elevi ai claselor a XII-a şi a XIII-a din judeţ se vor prezenta la examenul de bacalaureat. „Am avut o şedinţă, cu directorii unităţilor şcolare şi am căzut de comun acord că e bine să apelăm la înţelegerea colegilor noştri, pentru a participa la comisiile de examinare, întrucât, în caz contrar, le-am limita elevilor accesul către admiterea la facultate şi la celelalte probe scrise ale examenului de bacalaureat”, a declarat Alexandru Lăutaru. Acesta menţionează că pe site-ul instituţiei judeţene, au fost trimise peste 100 de mailuri de către părinţi, care cereau inspectoratului să ia măsuri pentru susţinerea acestei probe. „Chiar şi Consiliul Naţional al elevilor a făcut apel, prin Inspectoratul Şcolar, la toţi profesorii, de a participa la această probă de bac, în calitate de evaluatori sau asistenţi. În caz contrar, elevii vor ieşi în stradă”, mai declară Alexandru Lăutaru, menţionând că nu s-a apelat la ameninţări sau măsuri de forţă pentru convingerea dascălilor de a nu boicota examenului de bacalaureat.

„Au cedat în urma ameninţărilor”…

Judeţul Hunedoara era în top cu o participare, la greva generală, de aproape 90 la sută, însă, după mediatizarea acestui procent, liderul SÎP Hunedoara, Paul Rusu, susţine că au început presiunile asupra directorilor de licee. „Unii au fost ameninţaţi că suplinitorii din şcolile pe care le conduc îşi vor pierde continuitatea, profesorii vor rămâne fără gradaţia de merit şi calificative, sau vor avea de pierdut la plata cu ora. Alţi directori ameninţaţi au trecut la un şantaj emoţional, cerând ajutorul colegilor, pentru a nu fi schimbaţi din funcţie. Acolo unde nu a mers cu nici una dintre ameninţări, au fost aduşi oameni din afara sistemului pentru comisiile de bacalaureat”, a declarat Paul Rusu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri. Potrivit acestuia, în unele licee, situaţia este foarte tensionată, ajungându-se până la violenţe, nu numai verbale, între profesori. „Avem un caz de divorţ. Soţul a spus că se duce ca membru în comisia de supraveghere, ca să o ajute pe directoare să-şi menţină postul, iar soţia a spus că dacă se va duce, va înainta actele de divorţ. Este dramatic ce se întâmplă, din cauza tensiunii din licee”, mai declară liderul de sindicat, Paul Rusu. Acesta a declarat că profesorii au fost „momiţi” să accepte participarea la bacalaureat, promiţându-li-se indemnizaţii duble pentru acest serviciu suplimentar. Totuşi, în ciuda tuturor opreliştilor, membrii de sindicat nu renunţă la protest. „În unele licee, în această dimineaţă, vor fi lanţuri umane, ca să nu intre nimeni în şcoli. În acest moment, dascălii şi sindicatul pregătesc, la rândul lor, surprize în centrele de examinare”, mai spune Paul Rusu. (N. Ebner)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.