Profesorii, în concediu în perioada alegerilor

04 Paul Rusu

Nicoleta Popa

Profesorii hunedoreni intenţionează să intre în concediu fără plată înaintea alegerilor prezidenţiale, fără ca cineva să mai rămână la catedră. Astfel, în perioada 16-20 noiembrie, şcolile din judeţul Hunedoara ar putea fi închise.
Aproximativ 6.000 de cadre didactice afiliate Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Hunedoara şi-ar arăta astfel dezacordul faţă de Legea unică de salarizare şi concedierea unui număr mare de dascăli, dar şi faţă de diminuările drastice de salarii  începând cu luna ianuarie 2010.
„Dacă nu suntem plătiţi, nu vom munci. Astfel, în perioada premergătoare alegerilor, vom închide şcolile ca să nu contactăm virusul politic, iar elevii vor sta acasă şi vor fi feriţi de gripa nouă”, a declarat Paul Rusu (foto), preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Hunedoara. Liderul sindical mai spune că în luna decembrie, dascălii vor primii salarii cu aproape 20 la sută mai mici, dacă vor fi nevoiţi să îşi ia concediu fără plată în luna noiembrie. Acest lucru se datorează şi faptului că astfel le sunt reduse şi sporurile pentru vechime, dar şi pentru orele de dirigenţie.

Poliţiştii nu vor să stea acasă
Pe de altă parte, poliţiştii hunedoreni spun că ar fi de acord să meargă la serviciu patru ore pe zi, excluzând din start luarea celor patru zile de concediu fără plată în luna noiembrie. În plus, inspectorul principal Marius Frenţoni, liderul Sindicatului din cadrul IPJ Hunedoara, susţine că agenţii nu vor boicota alegerile, şi vor asigura buna desfăşurare a acestora. „Noi nu vrem să stăm acasă. Propunerea noastră este să se renunţe la ideea de concediu fără plată, iar pe perioada acestor opt zile poliţiştii să lucreze mai puţine ore pe zi”, a declarat Frenţoni.
Bugetarii vor avea până la sfârşitul anului opt zile de concediu fără plată. Această măsură a fost luată de către ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru a economisi bani la bugetul de stat. Sindicatele care fac parte din Alianţa Bugetarilor se vor întâlni mâine la Bucureşti pentru a discuta despre decizia ministrului Finanţelor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.