Produsele cumpărate on-line pot fi returnate fără justificare

Natalia Bumbac

Numărul reclamaţiilor din partea clienţilor care îşi achiziţionează produse de pe platformele de comerţ on-line creşte de la an la an. În 2017 a crescut cu 30 la sută faţă de anii precedenţi. Mai ales că, acest tip de comerţ s-a dezvoltat într-un mod accelerat în ultimii ani.

„Anual, avem între 100 şi 110 sesizări vizavi de produsele achiziţionate on-line. Ele presupun, în general, întârzierea expedierii produselor comandate, produse care nu au caracteristicile comandate de către cumpărător, sau au defecţiuni, în special electrocasnicele, trimise la service, iar termenul de 15 zile nu este respectat. În general, prin procedura noastră de control încercăm şi reuşim în proporţie de 80 la sută să rezolvăm amiabil, în favoarea consumatorului, aceste petiţii. În sensul în care îi impunem şi consiliem operatorul economic pentru a rezolva favorabil situaţia. Atunci când nu reuşim o conciliere a părţilor şi stabilim o culpă, aplicăm sancţiunile prevăzute de lege, constând în amenzi între 1.000 şi 30.000 de lei”, a declarat Dan Dumitran (foto), şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara.
Acesta a mai precizat că în OUG nr. 34/2014 se prevede, printre altele, că un produs achiziţionat on-line poate fi returnat fără justificare din partea cumpărătorului într-un termen de 14 zile. Pentru că, spre deosebire de comerţul clasic, aceste bunuri nu pot fi testate înainte de a fi cumpărate. În total, anual, la CJPC Hunedoara ajung circa 1.000 de reclamaţii din partea consumatorilor, dintre care 300 se referă la activităţile comerciale (clasice sau on-line), celelalte vizează aspecte privind garanţia produselor, serviciile bancare şi altele.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bărbat găsit spânzurat în scara blocului

Un bărbat de 46 de ani a fost găsit spânzurat în scara unui bloc de pe aleea Câmpului din municipiul

Strategia de contractare a lucrărilor de la Castelul Corvinilor, respinsă de opt ori de ANAP . Într-adevăr, birocraţia sufocă România

Strategia de contractare a proiectării tehnice şi de execuţie a lucrărilor de la Castelul Corvinilor, întocmită de Primăria Hunedoara, a...

Bulina neagră, 15.11.2017

Ioan Adrian Greblă, bărbat din Lupeni Pentru că, fiind condamnat în anul 2015 la şase ani închisoare pentru viol, deja

Închide