Procesul matriţei antice: expertul riscă amendă dacă nu răspunde solicitării instanţei

25 iunie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Procesul în care arădeanca Andreea Ciuciu solicită despăgubiri financiare pentru descoperirea matriţei antice de la Sarmizegetusa Regia se va relua în toamnă. Până atunci, Tribunalul Hunedoara aşteaptă un răspuns din partea expertului Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti, propus de reclamantă pentru a întocmi raportul de evaluare a artefactului.

În cazul în care Ernest Oberlander-Târnoveanu nu va trimite un răspuns instanţei, până la următorul termen de judecată, va fi amendat.
„S-a acordat un nou termen de judecată pentru 30 octombrie, în acest dosar. Dacă expertul Ernest Oberländer nu va răspunde adresei instanţei, el va fi amendat”, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Ernest Oberländer-Târnoveanu a fost propus de avocatul arădencei ca expert pentru evaluarea matriţei dacice. La termenul anterior, instanţa a admis propunerea. Totodată, a dispus emiterea unei adrese către Ernest Oberländer-Târnoveanu, solicitându-i să comunice dacă îndeplineşte condiţiile legale pentru efectuarea raportului de expertiză şi pentru a-şi exprima acordul în acest sens.

Nemulţumită de valoarea stabilită
Reamintim cititorilor că Andreea Ciuciu a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la descoperirea matriţei în iunie 2013. Matriţa antică din bronz a fost găsită la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtună, de un grup de persoane din care făcea parte şi administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky. Specialiştii au apreciat că piesa are o vechime de peste 2.000 de ani şi servea ca şablon pentru confecţionarea de bijuterii sau alte obiecte decorative. Arădeanca a solicitat evaluarea piesei pe considerentul că valoarea la care a fost estimată şi înregistrată în scriptele Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva ar fi prea mică, aproape egală cu suma solicitată de ea ca despăgubire, respectiv 500.000 de lei.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Protest la sediul CEH din Petroşani

Circa 40 de angajaţi ai firmei care asigură paza subunităţilor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au declanşat un protest...

Poliţişti înjuraţi ca la uşa cortului de un individ recalcitrant

Un individ din municipiul Hunedoara, beat criţă, s-a ales cu o amendă piperată, după ce a făcut scandal în miezul...

Un alt şef la Poliţia Petroşani

Poliţia municipiului Petroşani are un nou şef, din 22 iunie, pe comisarul şef Marius Stoica. El este împuternicit pentru o...

Închide