Comunitate

Problema celor 32 de elevi din comuna Lăpugiu de Jos care nu mai puteau face naveta la liceul din Ilia, din cauza unei prevederi legislative, s-a rezolvat

Magdalena Șerban

După ce și-au văzut copiii stând acasă, preț de o zi, din pricina regulilor noi legate de asigurarea transportului către liceul din Ilia, părinții a 32 de elevi au protestat luna trecută, la Școala Gimnazială Ohaba, din comuna Lăpugiu de Jos, solicitând soluțio­na­rea urgentă a situației. Acum, lucrurile au intrat pe făgașul lor firesc, însă primarul a pus piciorul în prag. Altfel, nu se mai putea.

Asigură fondurile
„Am făcut ședință de Consiliu Local și am alocat suplimentul necesar pentru a acoperi cheltuiala cu motorina, iar transportul celor 32 de liceeni care sunt de la noi din comună, însă învață la liceul din Ilia, se face cu cele 2 mi­crobuze școlare care sunt des­tinate c­ircuitului școlar local. Am avut probleme mari din cauza legii modificate. Părinții s-au revoltat din cauza faptului că prin noua lege mo­di­ficată cu data de 8 septembrie 2023, elevii nu mai primesc cei 200 de lei lunar de transport pentru anul în curs, așa că nu le mai erau puse la dispoziție microbuzele pe care noi le-am avut la Școala Gimnazială din Ohaba. Cheltuiala pentru acest trans­port școlar e și va fi suportată din bu­ge­tul primăriei de acum încolo, iar părinții nu o să mai dea nici un leu de la ei. Așa e cel mai bine. Timp de 7 ani totul a de­curs lin, lunar alocându-li-se bani pentru asta, iar anual, părinții își dădeau acordul școlii pentru ca elevii să facă naveta de la Ohaba la Ilia, cu microbuzul școlar. Dar, după ce s-au adus modificări ca­drului legislativ, banii se alocă doar Ins­pec­toratului Școlar (nu direct școlilor), iar acesta plătește unei societăți de transport public să efectueze acest serviciu. După cum zice legea. Unii ar spune că de ce nu merge așa, cu transportul în comun. În­tre­ba­rea e: oare chiar trebuie să tre­zim copiii la 5 ca să-i trimitem la școa­lă? Și să se în­toar­că târziu? Așa era orarul trans­por­ta­torului. Să ne ba­tem joc de ei? Ce vină au, vor doar să meargă la cursuri”, a punctat pri­marul din Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean (foto). Edilul a mai spus că dacă și alte co­mu­nități se confruntă cu piedici de acest gen, nici nu va fi de mi­rare dacă va crește rata aban­do­nului școlar, la nivel național.