Prin marile biblioteci ale lumii

De la biblioteca din Ninive a lui Assur­ba­ni­pal, la bibliotecile din Alexandria şi Efes, de la bibliotecile Renaşterii la marile biblioteci mo­derne din zilele noastre, aceste lăcaşuri ale cărţii au fost întotdeauna, pentru cei care ştiu să preţuiască slova scrisă, adevărate col­ţuri de rai. Este bine cunoscut că marele scri­i­tor argentinian Jorge Luis Borges, el însuşi bi­bliotecar, se simţea ca în paradis atunci când era înconjurat de mii de cărţi.

Despre istoria cărţii
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hu­ne­doara-Deva, cu sprijinul Consiliului Ju­deţean Hunedoara şi în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, a organizat în luna iunie, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă intitulată „Prin marile biblioteci ale lumii”.
În faţa unui public numeros, format în prin­cipal din elevi, s-a făcut o amplă pre­zentare a unor celebre biblioteci, începând cu Biblio­teca din Alexandria şi cea a lui Cel­sus, la Biblioteca Bodleiană din Oxford şi Haein-Sa din Coreea de Sud, de la Biblioteca Con­gre­sului din Washington la unele bi­blioteci ati­pice din zilele noastre.
Celor prezenţi în sală li s-a vorbit pe larg despre istoria cărţii şi a tiparului, despre suporturile pe care, de-a lungul timpului, a fost stocată informaţia, de la papirus, lut, lemn la hârtie şi la suportul magnetic. Au fost informaţii extrem de bogate şi bine do­cumentate, informaţii noi despre un subiect care interesează un foarte mare număr de iu­bitori ai cărţii, de oameni pentru care mersul la bibliotecă a devenit o obişnuinţă. De altfel, unul dintre considerentele pentru care organizăm acest gen de manifestaţii culturale este acela că dorim să oferim informaţii pe teme mai deosebite, iar temele legate de carte şi lectură se bucură de un viu interes.În istoria civilizaţiilor, bibliotecile s-au dovedit a fi cele mai fidele şi mai bogate deţinătoare ale comorilor culturale reprezentate, în primul rând, de cărţi. Adevărate temple ale culturii, bi­bliotecile au jucat un rol esenţial în viaţa culturală a fiecărui popor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au conservat informaţii din toate domeniile cunoaşterii şi le-au lăsat moş­te­nire generaţiilor următoare prin intermediul bibliotecilor. Bibliotecile au atras şi continuă să atragă un număr impresionant de oameni dornici să fie cât mai bine informaţi, oameni de toate vârstele care găsesc în carte, în lec­tură, modalitatea perfectă de a petrece timpul.

Premii pentru întrebări
Marele iluminist francez Montesquieu a caracterizat perfect necesitatea de a fi în permanenţă în contact cu cartea: „De câte ori te simţi nefericit şi ai nevoie de uitarea ne­cazurilor; când eşti rănit de viaţă, doreşti un suprem balsam; când eşti sătul de ba­na­li­tatea şi inegalitatea mediului, aspiri la so­cie­tate (…) n-ai decât să întinzi mâna spre biblio­tecă şi să chemi către tine acest talisman: Cartea.” Şi tocmai despre unele dintre cele mai renumite păstrătoare ale unor astfel de ta­lismane a fost vorba şi în prezentarea pre­gătită de Biblioteca Judeţeană.Ca de obicei, la final, celor prezenţi în sală le-au fost adre­sate întrebări legate de subiectul prezentării, iar cei care au răspuns corect au primit premii constând în cărţi şi diplome oferite de bi­blio­teca noastră.

Ioan Sebastian Bara,
manager

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Hunedoara, cele mai mari pensii medii din ţară

Pensia medie lunară a crescut cu 1 leu în luna mai, faţă de luna precedentă, de­păşind pentru prima oară suma

Ies la pensie mai repede decât sperau

Adriana Năstase O lege adoptată recent vine să-I scoată mai repede la pensie pe energeticieni, lucru care pică extreme de

Licitaţie finalizată la Insemex Petroşani

Magdalena Şerban Licitaţia pentru achiziţionarea de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pen­tru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani

Închide