Primele investigaţii cu noul computer tomograf la Spitalul Judeţean

16 martie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 Tomograf spital Deva (3)Magdalena Şerban

Săptămâna trecută, personalul medical care va lucra cu noul computer tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva s-a aflat în perioada de instruire, fiind realizate deja şi primele investigaţii la câţiva pacienţi veniţi prin Urgenţă. Pregătirea tehnică a fost făcută de către un reprezentant din Ungaria, al firmei General Electric, producătorul aparatului.

Vital pentru spital
„Computerul tomograf a fost recepţionat, achitat şi montat la finele lunii decembrie 2013, dar am aşteptat autorizaţia de funcţionare. Este un mare câştig pentru noi, ţinând cont că eram nevoiţi să trimitem pacienţii în altă parte, pentru a beneficia de examinare tomografică. Vechiul nostru aparat nu mai funcţiona din noiembrie 2012, iar specialiştii au susţinut, de nenumărate ori, că deja era depăşit din punct de vedere tehnologic, având peste 10 ani vechime şi fiind folosit din plin”, arată Călin Laza, managerul Spitalului Judeţean Deva.

Urmează inaugurarea
Referitor la echipa care va asigura serviciul tomografic, momentan, ea este formată din medicul radiolog Dan Florea, iar cinci asistente au fost pregătite şi ele, să lucreze cu noul aparat. „În mod normal, ar fi necesari mai mulţi medici care să asigure permanenţă. Din păcate, la ora actuală, la spitalul din Deva, am rămas doar eu din rândul celor care au competenţă în tomografie. O colegă a plecat la o firmă privată, iar alta a ieşit la pensie. Va fi nevoie de colegi noi. O linie de gardă, la orice specialitate, e asigurată de minimum patru medici. Cu trei-patru medici, ne-am descurca bine”, e de părere doctorul Dan Florea. La rândul său, managerul spitalului a precizat că se află în discuţii avansate cu un al doilea medic specialist, care va întregi echipa actuală, existând posibilitatea ca pe parcurs, să se mai angajeze şi un al treilea. În ce priveşte inaugurarea investiţiei, aceasta se va face peste circa o săptămână.

Aparat ultraperformant
De amintit că tomograful a costat peste 350.000 de euro, bani care provin de la Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află unitatea sanitară deveană. Avându-l în dotare, instituţia nu mai este nevoită să deconteze investigaţiile de acest gen, efectuate la cabinete particulare, realizându-se şi o economie la buget. Aparatul este unul ultraperformant, oferind o mare flexibilitate. „Noutatea o reprezintă faptul că se adresează pacienţilor care cântăresc până la 205 kilograme, cel dinainte nepermiţând decât maximum 100-120 de kilograme ca greutate per pacient, ceea ce însemna că nu puteam să-i examinăm pe bolnavii care aveau o greutate mai mare. De asemenea, spectrul de examinare este cu mult mai larg decât cel dinainte, existând protocoale inclusiv pentru Pediatrie şi Oncologie”, arată dr. Dan Florea. Mai trebuie precizat că tomografia este o metodă rapidă şi nedureroasă de diagnostic, care combină razele X cu o tehnologie computerizată avansată, ce permite vizualizarea oaselor, a organelor, a vaselor de sânge şi a inimii, în detaliu. Cu toate că doza de radiaţii este redusă, tomografia computerizată (CT) se face doar la recomandarea scrisă a medicului curant.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pauză de respiraţie

Sunt extrem de rare ocaziile în care un jurnalist de provincie - local, cum i se mai spune, după tipicul...

Bulina neagră, 17.03.2014

  Ioan Pristavu, şeful Administraţiei Pieţelor Petroşani Pentru că este acuzat de mai mulţi comercianţi că le-a mutat afacerile din...

Bulina albă, 17.03.2014

Carmen Hărău, deputat de Hunedoara Pentru că alături de femeile liberale, a decis să ajute copiii de la Organizaţia Salvaţi...

Închide