Politica si administratie

Primarul Florin Oancea: Proiectul cu pistele de biciclete, finalizat în decembrie 2023

În Deva, peste trei kilometri de piste de biciclete vor fi finalizate în zona cen­trală, proiectul fiind finanțat cu aju­to­rul fondurilor europene. Pe traseu vor fi înfiinţate staţii de „bike-sharing” şi vor putea fi închiriate bicicletele achi­ziţionate de municipalitate.

Camere video de supraveghere
Investiţia vizează amenajarea de piste de biciclete, pe o suprafaţă totală de 20.750 metri pătraţi. Pe Bulevardul Decebal vor fi 800 metri pe partea stân­gă şi 850 metri pe cea dreaptă, iar pe Bulevardul 22 Decembrie, 730 metri pe o parte şi 613 metri pe cealaltă. „Prin implementarea proiectului se va asigura con­tinuitatea cu sectoarele de infra­structură existente, conturându-se o reţea urbană de piste. Prin intermediul acestor trasee se asigură accesul spre centrul municipiului Deva şi, implicit către toate obiectivele de interes socio-cultural şi economic din zonă, traseul fiind tranzitat zilnic de un număr însem­nat de participanţi la trafic”, arată spe­cialiștii. Proiectul prevede construirea pistelor pentru biciclişti dar și rea­bili­tare/construcţii trotuare, instalații elec­trice și iluminat public, sistem de tele­ges­tiune a iluminatului stradal, achiziţio­na­rea şi instalarea de rastele pentru par­carea bicicletelor, camere de su­praveghere video, achiziţionarea şi ins­ta­larea sistemului de închiriere biciclete (inclusiv biciclete), instalarea echi­pa­men­telor pentru contorizarea numă­rului de pietoni/biciclişti care utilizează pista şi spaţiul pietonal nou creat și rea­lizarea și amenajarea de noi spații verzi. Vor fi montate și 45 de camere video care vor contribui la creșterea sigu­ran­ței cetățenilor și a bicicliștilor. Toate ca­blurile aeriene au fost montate în subteran. Este o investiție de peste 3,2 milioane de euro care face parte din Planul de Mobilitate Urbană al muni­cipiului Deva.

Trei platforme
Obiectivele strategice principale sunt: siguranța pietonilor și a bicicliștilor, un mediu mai sănătos, reducerea emisiilor de gaze, a poluării, utilizarea modurilor de transport alternative și regenerarea urbană a spațiului public. „Administrația publică locală își propune să dezvolte infrastructura de ciclism urban care este o modalitate de transport nepo­luant, mai ales în contextul măsurilor pri­vind protecția climei, reducerea zgo­motului și gestionarea calității aerului”, susține Florin Oancea (foto), edilul șef al reședinței de județ. Primarul Florin Oancea spune că vis-a-vis de sediul central al Băncii Transilvania din Deva, pe strada 22 Decembrie, vor fi cons­truite trei platforme, între blocuri, trei părculețe, cu zonă de relaxare, fântâni arteziene, pergole. „Este vorba de alte trei proiecte, care vor fi finalizate la 1 decembrie 2023. Pistele de biciclete vor fi gata tot în decembrie anul acesta”, a adăugat edilul șef al Devei. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura