Primarul Florin Oancea ne asigură că investiţia de la Spitalul Deva nu se opreşte

Sorina Popa

Începută în urmă cu 10 ani, când Mircea Moloţ era la conducerea judeţului, investiţia de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva nu s-a încheiat nici în prezent. Mai e nevoie de bani, pentru ca şi sfertul din lucrarea de reparaţii capitale să fie finalizat. De precizat că investiţia este exclusiv a Ministerului Sănătăţii.

Nu au fost alocaţi bani
Însă, lucrurile au început să şchiopăteze de anul trecut, când ministrul Sănătăţii de pe atunci, Sorina Pintea, a promis sume importante pentru continuarea lucrărilor de la spitalul din Deva, dar… a uitat să le dea. Nu e o noutate că aşa merg lucrurile la noi. Situaţia e cu atât mai urgentă, cu cât Secţiile de Cardiologie şi Pediatrie sunt aproape gata, dar nu au fost alocaţi bani pentru terminarea şi, evident, darea lor în folosinţă. Urlau hunedorenii, mămicile au protestat că micuţii trebuie să stea internaţi într-o secţie ca vai de ea, dar acum lucrurile s-au potolit.

Solicitări fără răspuns
În aceste condiţii, am vrut să aflăm dacă investiţia de la unitatea medicală deveană mai continuă sau i se va pune lacătul, la fel ca în alte cazuri.
Prima oprire, Consiliul Judeţean Hunedoara. Am aflat de la administratorul public al judeţului, Costel Avram, că a fost trimisă către Ministerul Sănătăţii o solicitare pentru alocarea de noi sume, necesare continuării lucrărilor de reparaţii capitale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Până acum, solicitarea nu a primit nici un răspuns. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, prin intermediul căreia se face investiţia respectivă a transmis în urmă cu câteva luni mai multe cereri tot pentru acest lucru. Nimic.

Contractul expiră la anul
L-am întrebat atunci pe primarul municipiului Deva, Florin Oancea (foto), dacă se implică în rezolvarea acestei situaţii, având în vedere şi faptul că în ianuarie 2021, contractul încheiat între constructorul lucrării şi DSP Hunedoara, ca reprezentant al Ministerului Sănătăţii, expiră.
„Devenii şi hunedorenii să beneficieze de servicii medicale de calitate”
Primăria Deva nu are nici o obligaţie faţă de spitalul devean, care se află în subordinea Consiliului Judeţean. Cu toate acestea, edilul şef al reşedinţei de judeţ s-a implicat în repetate rânduri pentru a sprijini financiar unitatea medicală. Aşadar, ce va face primarul Devei, se implică în finalizarea investiţiei, astfel ca Spitalul Judeţean de Urgenţă să fie unul dintre cele mai moderne din ţară?

Răspunsul este afirmativ.
„La Spitalul din Deva sunt trataţi şi deveni şi hunedoreni. Mă interesează, aşadar, ca ei să beneficieze de servicii medicale de calitate. Am discutat la minister, dar şi cu ministrul Nelu Tătaru, când a fost la Deva, despre situaţia de la Spitalul din Deva. Nu se pune problema opririi finanţării investiţiei de aici. Mă interesează ca Secţiile de Cardiologie şi Pediatrie să fie date în folosinţă cât mai repede, pentru că nu mai este aşa de mult de lucru. Din ce am constatat, mai sunt documente care trebuie transmise Ministerului Sănătăţii. Mă implic, este clar că trebuie continuate lucrările şi finalizate. Pentru ca devenii, hunedorenii să aibă servicii medicale de calitate”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Cea mai mare sumă, în 2015
De când a demarat lucrarea, cei mai mulţi bani, 22 milioane de lei, au fost repartizaţi în 2015. Cea mai mică sumă alocată de minister acestei investiţii a fost în 2010, 2,5 milioane de lei.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat şi că, în anul 2017, Curtea de Conturi a verificat, după mai multe reclamaţii, modul în care au fost alocaţi banii pentru lucrările de reparaţii capitale de la spitalul devean. În 30 iunie 2017, în procesul verbal de constatare a Curţii de Conturi, scrie că „Ministerul Sănătăţii nu a alocat şi nu a raportat prin situaţiile financiare în anul 2016, credite de angajament potrivit legii pentru acţiuni multianuale finanţate din bugetul ministerului, pentru care au fost încheiate angajamente legale.
Ca atare, un lucru este clar, investiţia de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva trebuie să continue şi, mai ales, să fie terminată. Cu siguranţă, ne confirmă Florin Oancea, primarul liberal al Devei, Ministerul Sănătăţii va aloca banii necesari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.