Politica si administratie

Primarul Dud mizeazã pe sprijinul locuitorilor

05 Calin Dud

Nicolle Ebner

Primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dud (foto), a început anul 2010 cu o doză de pesimism, din cauza lipsei de fonduri la bugetul local, însă acest neajuns, în loc să-l descurajeze, l-a impulsionat să găsească noi căi prin care să-şi ducă mai departe proiectele de modernizare şi înfrumuseţare a comunei. Şi nu de unul singur, ci susţinut de întreaga comunitate, chemată să pună umărul la greu.

Împreună, şi la petreceri, şi la muncă

Unul dintre visele primarului Călin Dud, rămas încă neîmplinit, este achiziţionarea de utilaje care ar oferi Primăriei Luncoiu de Jos autonomia necesară executării de lucrări pe domeniul public, în regim propriu. Până când se va vedea cu tractoarele şi buldozerele în curtea primăriei, edilul-şef mizează pe alternativă. „Mi-am propus să încep o amplă acţiune de înfrumuseţare a comunei. Vom curăţa arborii, albiile apelor, şi terenurile lăsate de izbelişte. Pentru prima dată, vreau ca toate aceste lucrări să le efectuez în colaborare cu locuitorii comunei, de la care aştept foarte mult. Sunt harnici, dar şi mândri de comuna lor şi am încredere că vor pune umărul şi mă vor susţine în această campanie, care nu face altceva, decât să îmbunătăţească imaginea tuturor. Şi apoi, aşa cum eu cred în spiritul lor gospodăresc, şi ei trebuie să aibă încredere în mine şi să mă susţină”, spune primarul Călin Dud. Şi asta nu este tot. Edilul-şef al comunei Luncoiu de Jos va lansa o întrecere între gospodari. Cea mai frumoasă şi curată gospodărie va fi premiată cu obiecte sau unelte necesare în curtea omului. „Începutul va fi greu, ca orice început, dar cred că vom reuşi să aprindem scânteia şi mai târziu, să-i provocăm la întrecere şi pe gospodarii din comunele vecine”, mai spune edilul.

Se aşteaptă primele finanţări externe…

Călin Dud a preluat „frâiele” comunei Luncoiu de Jos în 2008, fiind atunci unul dintre cei mai tineri primari din judeţ. Într-un an, abia a reuşit să pună la punct mai multe proiecte, un prim pas spre adevărata modernizare a comunei. Conştient că nu sunt bani nici la bugetul local, dar nici în cel de stat, primarul şi-a pus toată nădejdea în finanţările externe, aşa că are de gând să modernizeze comuna, pe banii altora, adică a Uniunii Europene. „Am depus un proiect pentru introducerea unei reţele de apă şi canalizare în localităţile Luncoiu de Jos şi Stejărel. Proiectul nostru a trecut de verificarea tehnică şi aşteptăm ca pe ace verdictul privind eligibilitatea pentru finanţarea de 2,5 milioane euro. Un alt proiect vizează modernizarea tronsonului de 4 km de drum comunal de pe raza localităţii Podele, localitate strategică ce face legătura între Luncoiu de Jos şi Vălişoara. Drumul deserveşte toată populaţia comunei, dar reprezintă şi o alternativă la aglomeraţia de pe DN 76. Avem depus un alt proiect, în valoare de 500 de milioane de lei, pentru amenajarea de parcuri, în acest an. Pe de altă parte, în limita bugetului pe care o să-l avem, continuăm investiţiile la reţeaua de iluminat public”, mai spune primarul comunei.

.

..stabilitate politică şi economică

În scurtul timp de când este la cârma primăriei, şi cu puţinii bani de care dispune, Călin Dud a reuşit să modernizeze dispensarul comunal, toate şcolile primare, să asigure transportul elevilor către unităţile de învăţământ şi să aducă o farmacie în comună. „Mi-aş dori stabilitate politică şi economică în ţară, ca să-mi canalizez toate forţele în lupta pentru mai binele comunităţii, nu să le irosesc, pentru a face faţă atacurilor şi nedreptăţilor venite de la adversarii politici”, mai spune primarul Călin Dud.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura