Primarul din Râu de Mori are planuri mari cu staţiunea Râuşor

Magdalena Şerban

O staţiune montană poate reprezenta un puternic pol economic pentru o comunitate, aşa că administraţia publică din comuna Râu de Mori are în plan să transforme Râuşorul în sta­ţiune de interes naţional. Concomitent, tre­buie finalizat proiectul investiţional ce ţine de reţelele de apă şi canalizare.
„Deşi prima tentativă de declarare a staţiunii drept una de interes local a eşuat (nu ne-a aparţinut, ci a fost demarată de vechea conducere), tot răul spre bine. Dacă tot facem acest pas, măcar să fie la scară largă, adică cu adresabilitate naţională. Beneficiile vor fi cu mult mai mari. Trebuia finalizat Planul Urbanis­tic General (PUG), dar vom merge mai bine pe partea de Plan Urbanistic Zonal tocmai pentru a urgenta lucrurile şi să poată să înceapă construcţiile. Altfel, investitorii sunt blocaţi. Lucrările la apă-canal, desfăşurate prin Pro­gra­mul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL, sunt executate cam 60 la sută. Treptat, pe lângă implementarea utilităţilor trebuie conti­nuată modernizarea infrastructurii. Ţinând cont că a început un nou exerciţiu financiar pe axele europene, dar încă nu se cunoaşte me­todologia, e posibil să fie destule persoane inte­resate să-şi ridice cabane ori pensiuni în zonă. Legat de drumul de acces în staţiune, pe o porţiune sunt mici probleme care sunt con­vins că pot şi vor fi remediate, iar noi ne dorim ca asfaltul să fie dus până la pârtie. De ase­me­nea, facem front comun şi avem toată des­chiderea din partea conducerii Parcului Naţional Retezat, mai exact a directorului Zoran Acimov, căruia aş vrea să-i mulţumesc. Este foarte important ca în drumul spre dezvoltare să găseşti oameni cu viziune şi care să susţină materializarea noilor pro­puneri de dezvoltare. Pe de altă parte, în lo­ca­litatea principală există Centru de Informare Turistică funcţional, unde pot fi consultate broşuri, pliante şi alte materiale informative, dar ur­mă­rim o promovare mai mare în online. Lucrăm deja la un portal care să evidenţieze poten­ţialul turistic oferit de Munţii Retezat şi alături de colegii din comunele învecinate vizăm să de­vină o pârghie de promovare. Pe scurt, ori­cine doreşte să afle ce trasee turistice poate aborda, unde se poate caza, care sunt obiec­tivele de vizitat etc, să o poată face indiferent de colţul de ţară în care s-ar afla. Mergem pe ideea că turistul vine în zonă, dar de noi depinde să-l ţinem cât mai mult “, a subliniat Flaviu Dilertea (foto) primarul din Râu de Mori.
De adăugat că staţiunea Râuşor se află pe versanţii nordici ai Masivului Retezat, la o alti­tudine de 1.250 metri, în Parcul Naţional Re­tezat. Iubitorii de divertisment au la dispoziţie un parc de aventură construit pe arborii din apropierea Bazei Salvamontul. Totodată, sub ochii vigilenţi ai salvamontiştilor, turiştii au acces la un perete de escaladă. Pârtia de schi este dotată cu teleschi, iar în perioadele în care zăpada se lasă dorită, se pot face dru­meţii pe traseele marcate din munţii Retezat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare