Primarul din Pui susþine propunerea de reclasificare a localitãþilor

04-Stoica-VictorMagdalena Şerban

Conform unui proiect de lege privind reclasificarea localităţilor din România, un număr de două comune din judeţul Hunedoara ar putea deveni poli regionali cu rol de servire intercomunală la nivelul zonelor în care lipsesc oraşele pe o distanţă de minimum 25 km. Este vorba de comunele Ilia şi Pui. Astfel, dacă iniţiativa legislativă va trece de Parlament, cei doi “super-primari” vor prinde puteri sporite, iar aceste localităţi se vor transforma în mini-oraşe cu investiţii importante şi un număr mai mare de funcţionari publici.  

Ce deosebeşte “super-comunele” de comunele simple?
Proiectul de lege privind reclasificarea localităţilor propune înfiinţarea la nivel naţional a 183 de comune poli-regionali a căror dezvoltare va fi “sprijinită” de Guvern, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară şi socio-culturală. Prin urmare, dacă propunerea va avea susţinere parlamentară, comunele din România vor fi împărţite în două categorii: comune poli-regionali şi alte comune. Noile entităţi administrative vor deţine rol de “zonă centrală” şi vor prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educaţie, cultură, comerţ şi servicii. Pe de altă parte, Executivul a selectat şi localităţile în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi cele care au în structura lor o populaţie sub 100 de locuitori. Pentru acestea, se “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025 dacă vor să îşi păstreze statutul actual. În caz contrar, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, prin lege.

E necesară şi descentralizarea
„Nu am nimic, cu nimeni, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Una e să fii primar pentru 5.000 de locuitori şi 12 sate şi alta e să fii primar pentru 400 de locuitori şi trei sate. Nu e vorba de salariu aici, ci de muncă şi de tot ceea ce implică acest lucru. Sunt de acord cu noua reorganizare propusă, dar trebuie gândită sută la sută în interesul cetăţenilor. Ar fi ideal ca între Petroşani şi Haţeg să existe o comună mai mare, unde să activeze un notar public, de exemplu, sau anumite instituţii publice, pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri. Acolo unde primăriile dispar şi localităţile vor fi arondate super-comunelor trebuie însă menţinute nişte puncte de lucru, în opinia mea. Astfel ca o persoană de 80 de ani să depună un minimum de efort pentru a-şi lua o adeverinţă pentru APIA. În egală măsură, e necesară şi descentralizarea. Să sperăm că nu sunt doar vorbe, ci se va pune totul în practică. S-a mai zvonit şi acum câţiva ani că se va produce această schimbare, dar nu s-a concretizat. Sperăm într-un Parlament mai suplu şi cu putere maximă de gândire pro cetăţean. Mai e un aspect de luat în calcul. Conform noilor axe europene, pentru a beneficia de sprijin în introducerea reţelelor de apă şi canalizare, o comună trebuie să numere peste 2.000 de locuitori. Unindu-se, din start devin eligibile pentru accesare de fonduri UE şi comunităţile mici. Momentan, întâmpină restricţii. Probabil, că totul e gândit în perspectivă, dar termenul propus e foarte îndepărtat şi există riscul să nu se mai facă nimic, în final. Aşa că e nevoie o urgentare a demersului”, e de părere Victor Stoica (foto), primarul comunei Pui.

2 comentarii la „Primarul din Pui susþine propunerea de reclasificare a localitãþilor

 • 6 septembrie 2016 la 21:39
  Permalink

  Victoras draga, tu ai dreptate, numai ca nu tu vei fi acela ci Dani.
  Stii tu, vecinul iti fura … fotoliul.
  De fapt, tu nu stii sa conduci o roaba. Doar ai avut un pic de noroc.
  Ba, voi fara Molot sunteti ZERO.
  Vei vedea.

 • 8 septembrie 2016 la 14:24
  Permalink

  Sunteti cel mai bun primar!
  si cel mai potrivit sa conduci o super comuna! multa bafta

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare