Primarul din Petroşani a trimis o scrisoare deschisă către Raed Arafat

Adriana Năstase

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi (PNL), nu renunţă şi insistă ca oraşul să fie scos din carantină. Astfel, după ce a solicitat pu­blic demisia prefectului şi a directorului DSP Hune­doara, Ridzi i-a solicitat şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, să reanalizeze decizia prin care în localitate a fost instituită starea de carantină. Primarul susţine că măsura ar fi „profund nedreaptă” faţă de cei peste 40.000 de cetăţeni ai oraşului.

Acuzaţi de exces de zel
Primarul din Petroşani a menţionat, într-o scrisoare deschisă adresată şefului DSU, că măsurile de carantină ar fi fost instituite pe 23 martie înainte de publicarea ordinului în Monitorul Oficial, susţinând că responsabilii de la nivel jude­ţean ar fi dat dovadă de „exces de zel” şi că ar fi acţionat „dis­cre­ţionar” în acest caz.
„Doresc să vă aduc la cu­noş­tinţă situaţia deo­sebit de dificilă cu care se con­frun­tă cei peste 40.000 de locuitori ai municipiului Petro­şani, după instituirea măsurii de carantinare zonală, care a fost aplicată în data de 23 martie 2021, începând cu ora 8,00, înainte de publicarea ordinului în Mo­nitorul Oficial (la ora 13,00). Hotărârea de caran­tinare zonală a fost dispusă de DSU la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Consider, însă, că această măsură, în forma în care a fost adoptată şi conform modului în care a fost pusă în practică pentru localitatea noastră, este profund nedreaptă pentru cetăţenii muni­ci­piu­lui Petroşani, iar responsabilii de la nivel judeţean au dat dovadă de exces de zel şi au ac­ţionat în mod discreţionar”, se arată în scrisoarea deschisă a primarului din Petroşani.

Zonă greu încercată
În susţinerea solicitării prin care cere reana­lizarea stării de carantină, primarul din Petroşani susţine că aceasta a fost dispusă la o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 6,01 la 1.000 de lo­cuitori şi că în alte localităţi din ţară, cu o incidenţă mai mare a infectărilor, nu au fost instituite măsuri similare.
Primarul a precizat că, în ultimele zile, rata de infectare în Petroşani a rămas constantă şi că în municipiu se testează mai mult ca în alte localităţi.
„Măsurile dispuse pentru Petroşani au fost mult mai dure şi mai restrictive decât în alte localităţi ca­rantinate din ţară, ceea ce afectează grav economia locală şi aşa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată”, menţio­nează edilul local.
Acesta mai susţine că măsura carantinării a fost dispusă în regim de maximă urgenţă, fără o in­for­mare prealabilă a populaţiei cu privire la res­tricţiile im­puse şi fără consultarea administraţiei publice lo­cale, în condiţiile în care nu ar fi fost con­semnată o creştere „alarmantă” a ratei de in­fec­tare, de la o zi la alta.
Primarul municipiului Petroşani mai scrie că în localitate ar trebui suplimentate dozele de vaccin împotriva Covid-19, pe lista de aşteptare fiind peste 1.300 de persoane.
„Pentru considerentele enunţate anterior, du­blate şi de realităţile socio-economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneţi reana­li­zarea cu maximă celeritate a situaţiei de la Petro­şani şi a măsurii de carantinare zonală. Precizez, încă o dată, că nu sunt împotriva carantinei z­o­nale, ca măsură de protecţie sanitară, însă nu aşa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră”, conchide primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Municipiul Petroşani a intrat în carantină pe data de 23 martie, după ce indicele de infectare cu noul coronavirus, la 14 zile, a depăşit valoarea de 6 la mia de locuitori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare